0:05
Főoldal | Rénhírek

Leminősítik az egyetlen szlovákiai magyar egyetemet?

Pozsonyi lapinformációk szerint több szlovákiai egyetem – köztük az egyetlen magyar, a révkomáromi Selye János Egyetem főiskolává vagy szakfőiskolává való átminősítését tervezi az Akkreditációs Bizottság ajánlása alapján az oktatásügyi tárca.

MTI | 2012. április 19.

A tervezett intézkedés oka a tárca szerint az, hogy az akkreditációs bizottságok minőségi rostáján több, eddig az egyetem kategóriájába sorolt felsőoktatási intézmény is fennakadt. Az átminősítés egyes források szerint két, más források szerint akár 14 egyetemet is érinthetne a jelenlegi húsz, ebbe a kategóriába tartozó felsőoktatási intézmény közül.

Dušan Čaplovič szlovák oktatási miniszter szerdán közleményben cáfolta, hogy az átkategorizálás 14 intézményt érintene, de azt nem pontosította, hogy melyek lehetnének az érintett egyetemek. Lubor Fiser, az akkreditációs bizottság elnöke a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapnak azt nyilatkozta: az ügyben a jövő hét folyamán egyeztetnek a tárcavezetővel.

Csiba Péter, a révkomáromi Selye János Egyetem oktatási prorektora az MTI-nek nyilatkozva szerdán elmondta: egyelőre csak a sajtóból értesültek ezekről az elképzelésekről, hivatalos információkkal nem rendelkeznek, így azt sem tudják, hogy mi kerül megvalósításra a tárca terveiből. Hozzátette: a három évvel ezelőtt lezajlott akkreditációs folyamat során a Selye János egyetem a nem besorolt felsőoktatási intézmény kategóriába került.
„Az igazán rossz az intézmény számára az lenne, ha szakfőiskolának sorolnák be, mert az csökkentené a képzés lehetőségeit és vélhetően az anyagi támogatás mértékét is” – mutatott rá Csiba Péter. Az egyetem megnevezés esetleges megváltoztatása kapcsán hozzáfűzte: Mivel a Selye János Egyetemet egy törvénnyel hozták létre, annak nevének megváltoztatása szintén törvénymódosítást igényelne.

Szigeti László a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatásügyi és kulturális alelnöke szerint Dušan Čaplovič elképzelései napról napra változnak. Míg az egyetemalapítás moratóriumának szándékában nem találtak semmi kivetnivalót, viszont a legújabb elképzelései aggodalommal töltik el az MKP-t és véleménye szerint a szlovákiai magyar közösséget is.

„Sem szakmai sem politikai okot nem látok arra, hogy a Selye János Egyetemet leminősítsék” – mondta el az MTI-nek Szigeti. Rámutatott: a Selye János Egyetem alapításakor, annak egyik legnagyobb ellenzője éppen Dušan Čaplovič volt. Hozzátette: mivel az egyetlen szlovákiai magyar egyetem átminősítése egyértelműen a kisebbségi status quo megsértése lenne, azt reméli, Robert Fico tartani fogja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a kisebbségi status quót érintetlenül hagyja.
Az egyetem esetleges átminősítésének gyakorlati vonzatai kapcsán Szigeti László elsősorban a leendő diákok érdeklődésének csökkenését kiváltó presztízsveszteségről beszélt. Hozzátette: mivel Dušan Čaplovič a felsőoktatási intézmények finanszírozásával kapcsolatos elképzeléseinek eddig nem adott hangot, azt nem lehet tudni, hogy egy ilyen lépés az állami támogatás csökkenésével is járna-e.

A Magyar Koalíció Pártja ugyanúgy, ahogy annak idején megvívta a harcát a Selye János egyetem létrehozásáért, most is kész harcolni az egyetem megmaradásáért is – szögezte le Szigeti László.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!