0:05
Főoldal | Rénhírek

Marosvásárhely ügye már Strasbourgban

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetre hívta fel a figyelmet európai parlamenti plenáris felszólalásban Sógor Csaba (RMDSZ) erdélyi magyar képviselő hétfő este Strasbourgban.

MTI | 2011. szeptember 27.

Emlékeztetett arra, hogy az idén elfogadott új oktatási törvény multikulturális felsőoktatási intézményként határozza meg az egyetemet, ahol már eddig is a hallgatók fele magyar nemzetiségű volt.

„Bár az elfogadott törvény különálló magyar kar létrehozatalát irányozza elő, az egyetem többségi nemzethez tartozó vezetősége nem hajlandó ezt lehetővé tenni. Minden eszközzel akadályozza a fele részben magyar hallgatók által látogatott, hivatalosan is multikulturálisként elismert egyetemen a magyar nyelvű orvosképzést” – jelezte a képviselő.

Úgy vélte, lehetővé kell tenni, hogy a csatlakozás után is számonkérhetők legyenek a koppenhágai kritériumok. „Európában, különösen annak keleti felében, feszültek az etnikumközi viszonyok. Ezt figyelmen kívül hagyni óriási hiba, amely a jövőben megbosszulhatja magát” – fogalmazott Sógor Csaba.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!