0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar feliratokat követelnek Somorján

A magyar nyelv használatát követelő matricák jelentek meg hétfőn azoknak a somorjai boltoknak a kirakatain és az irodák ajtaján, melyek cég- és reklámtábláján kizárólag szlovák feliratok olvashatók – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

MTI | 2011. június 16.

Az újság szerint egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, milyen csoportosulás állhat a „gerillaakció” hátterében.

„Jóllehet a kereskedők és az irodák tulajdonosai igyekeztek a megjelenésüket követő néhány órán belül eltüntetni a kényes kérdést feszegető ( Hol marad a magyar felirat? Mi is itt élünk! Törvény adta jogunk van az anyanyelvünkhöz! feliratú) matricát, a város több pontján még a hét derekán is megtalálható volt” – olvasható a Lőrincz Adrián jegyezte riportban.

A szerző által megkérdezett kereskedők egyetértettek a követeléssel, bár voltak kifogásaik is. „Magyar vagyok, és helyeslem, hogy anyanyelvünk vizuális használatát számon kérik rajtunk, de azzal nem értek egyet, hogy a magántulajdont rongálva teszik ezt” – mondta egy, a magát megnevezni nem kívánó kereskedő a lapnak.

Magyar nyelvet követelő matricák jelentek meg az egyik nemzetközi biztosítótársaság irodájának ajtaján is; alkalmazottja elmondta: helyesli, hogy felhívják a figyelmet a nyelvhasználati jogokra.

„Magyar vagyok, a gyerekeimet is magyar iskolába járatom, így nem tartok kivetnivalót a kezdeményezésben; hacsak azt nem, hogy magánszemélyek tulajdonát használják hirdetőtáblaként” – mondta.

A magyar többségű város üzleteinek, irodáinak döntő többsége, mintegy 80 százaléka csak szlovák nyelvű feliratokkal hirdeti magát; több megkérdezett kereskedő szerint azért, mert a Pozsonyból Somorjára irányuló betelepülés és az etnikai arányok változása a városban olyan erőteljes, hogy ma már mindenki beszéli az államnyelvet, a magyar feliratokat viszont sokan nem értenék. A Szlovákiában jelenleg érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy a vállalkozók és más jogi személyek a cégtáblákon és hasonló feliratokon az államnyelv mellett a kisebbségek nyelvét is használhatják.

Bárdos Gábor (Magyar Koalíció Pártja), Somorja polgármestere elmondta: a kampányt a magyar ajkú lakosok többsége helyesli. A városi hivatalba panasz ez ügyben nem érkezett – írja az új Szó.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!