0:05
Főoldal | Rénhírek
A turul a ruszin-magyar barátság jelképe

Magyar állampolgárságot a ruszinoknak is?

Huszonkettedik alkalommal tartották meg vasárnap Tiszaújlakon, a Nagyszőlősi járásban a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának helyén emelt turulmadaras emlékműnél a kárpátaljai magyarság hagyományosan legnagyobb tömegrendezvényét, a Turul-ünnepséget.

MTI | 2011. július 18.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett rendezvény ünnepi szónoka, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta: a magyarság önfenntartásért folytatott küzdelme Kárpátalján a legkeményebb feladat a Kárpát-medencében, és méltó a Rákóczi-szabadságharc hagyományaihoz. Népes hallgatóságát arról biztosította, hogy a magyar kormány minden tőle telhetőt megtesz a kárpátaljai magyar közösség támogatása, megerősítése és boldogulása érdekében. Mint mondta, a szovjet időkben is igen komoly próbatételnek kitett 160 ezres kárpátaljai magyar közösségre példaként tekint az összmagyarság, mert példamutató az, ahogy a kárpátaljai magyarok őrzik anyanyelvüket, küzdenek önazonosságuk megtartásáért. Ez abból is látszik, hogy Kárpátalján a legkisebb az asszimiláció mértéke – emlékeztetett.

A szónok kitért az anyanyelvű oktatás megőrzésének fontosságára, mert – mint fogalmazott – „az anyanyelven való tanulás egyrészt az egyik legalapvetőbb jogunk, másrészt pedig növeli a versenyképességünket a mai, gyorsan változó világban”. Magabiztos tudásra csak olyan ember képes szert tenni, aki az anyanyelvén tanul, s az anyanyelvére alapozva tud csak idegen nyelveket jól megtanulni és hatékonyan használni – fűzte hozzá.

A politikus összefogásra, egymás megismerésére és támogatására szólította a Kárpát-medence magyar közösségeit, és beszédének befejezéseként elismerő szavakkal emlékezett meg a múlt héten elhunyt Soós Kálmánról, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektoráról.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a kárpátaljai magyarság már kétszer annyi ideje folytatja szabadságküzdelmét, mint amennyi ideig a Rákóczi-szabadságharc tartott. Most éppen azért kell harcolnia, hogy az ukrán államhatalom biztosítsa számára a saját parlamenti képviselő megválasztásához fűződő kollektív nemzetiségi jogát, mivel – mint fogalmazott – „nagy politikai hatalomra szert tett, egyébként egymás ellen küzdő két kárpátaljai ukrán-ruszin maffiózó oligarcha összefogott, hogy a korábbi választókerületek átrajzolásával a kárpátaljai magyarságot elüsse saját parlamenti képviselője megválasztásának a lehetőségétől”.

Vladiszlav Lecovics, a Kárpáti Ruszinok Társaságának elnöke felszólalásában éltette az ezeregyszáz éves ruszin-magyar barátságot, s a Rákóczi-szabadságharcban való ruszin részvétel kapcsán a szabadság és a ruszin-magyar testvériség jelképének nevezte a Turul madarat. Az egyszerűsített eljárásban történő visszahonosításról elfogadott magyar törvényre utalva elítélte az ukrán titkosszolgálatok kárpátaljai magyarok ellen korábban indított megfélemlítési akcióját. Egyúttal arra kérte a magyar kormányt, hogy „honosítsa vissza a magyarsággal mindig szoros sorsközösségben élt kárpátaljai ruszinokat”.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. december 26. 22:21
2 Presz

Kárpátaljai vagyok, ott voltam az ünnepségen személyesen.

Három hozzáfűzésem van:

1. A turul a Rákóczi-féle szabadságharc jelképe, és nem a ruszin-magyar barátságé, ahogy az alcímben írják. EZT ILLENE TUDNIUK !!!

2. Az ünnepség 99%-a nem arról szólt, hogy kapjanak-e magyar állampolgárságot a ruszinok is, mint ahogy a főcímükben írják.

3. "bibi"-nek üzenem, hogy ha nem tud semmit a témáról, ne nyilatkozzon látatlanban az eseménnyel kapcsolatban. Ha pedig mégis van véleménye, jobb lenne, ha megtartaná magában és nem osztaná meg a hülyeségeit a nyilvánossággal.

12 éve 2011. július 20. 14:22
1 bibi

Van benne logika.