0:05
Főoldal | Rénhírek

Leszámolna az ördöggel Harkány

Kikerülhet az ördög figurája Harkány címeréből, a baranyai fürdőváros önkormányzata a lakosságtól és egy címerszakértőtől vár ötleteket az új emblémához – adta hírül az Új Dunántúli Napló kedden.

MTI | 2012. május 22.

A lap úgy tudja, az ördöggel való „leszámolásban” egy helyi hívő közösség és vezetője jár élen, a vallásos harkányiak nem nézik jó szemmel, hogy mivel a figura helyet kapott a címerben, minden hivatalos harkányi iraton, táblán szerepel.

A helyi képviselő-testület a napokban döntött arról, hogy a témában kikéri a lakosság és egy heraldikus véleményét, bár Imri Sándor független polgármester jelezte: nem biztos, hogy most ez a legnagyobb problémája a városnak.

Az ördög húsz éve központi figurája Harkány címerének és a Harka-legendához kapcsolódóan került be az emblémába. A történet szerint az ördögnek egy környékbeli özvegyasszony szépséges lányára, Harkára fájt a foga. Az özvegy lánya kezéért feltételül azt szabta, hogy Lucifernek kakasszóig fel kell szántania a Szársomlyót.

Amikor az asszony látta, hogy az ördög jól halad, cselhez folyamodott. Még napfelkelte előtt maga kezdett kukorékolni, a környék kakasai pedig folytatták. Az ördög szégyenében toppantott, megnyílt alatta a föld és visszament alvilági birodalmába. Ahol eltűnt, ott tört fel a híres harkányi gyógyvíz – idézi fel a legendát a baranyai napilap.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. május 23. 10:08
5 Pesta

Nyenyi, nem azonosítják hibásan, egyszerűen arról van szó, hogy a szimbólumok kétféle értelmet hordoznak magukban. Lucifer az egekből hullt alá, a világ végén azonban "elsőkből lesznek az utolsók és utolsókból az elsők", helyreáll a rend.

11 éve 2012. május 23. 09:25
4 scasc

@Nyenyi: A magyar heraldikában legkésőbb a 17-18. század óta gyakori a "természetes" címerkép, tehát jóformán bármi lehet benne, szinte bármilyen heraldikus megkötés nélkül...

De a rács vagy bilincs nem stimmelne a legendához, ami röviden fönt is fel van emlegetve. Hiszen fogta magát, és sértődötten elment.

A Lucifer pedig Európában, és a magyarban is az ördög egyik neve. Az teljesen más tészta, hogy etimológiailag "fényhordó".

11 éve 2012. május 23. 01:54
3 Nyenyi

Az átvett hírbe jól belekeverték a Lucifer nevet, az ördögével azonosítva, ezt a Nyest, mint nyelvi portál kijavíthatta volna. Tudjuk, hibásan azonosítják a fényhozót (lucifert) az ördöggel. (Ellenkezőleg, a Világ Világossága a valódi fényhozó.)

Harkányiként nekem mindig is tetszett a címer, az ördög figurája benne valamennyire egyedivé is tette. De ha legyőzöttségére akarnak utalni, akkor rajzoljanak elé rácsot, vagy bilincseljék meg. (Bár nem tudom, mennyire lenne heraldikus, vagy hogy mennyire az most.)

11 éve 2012. május 22. 19:01
2 scasc

Na de annak a Luc'ernek legalább van köze a kénes gyógyvízhez... A kakas mit tud felmutatni?

11 éve 2012. május 22. 18:02
1 Studiolum

Hát egy sikeres fürdőhelynek tényleg nem a lúzert kéne szerepeltetnie a címerben. Ajánlom a kakast.