0:05
Főoldal | Rénhírek
Rukkola.hu

Könyvcserélde már idehaza is

Szabaduljunk meg elfekvő könyveinktől és szerezzünk magunknak újakat! A Rukkolán csak a postaköltséget kell állni. A rendszer működik, de a kis fejlesztőcsapatnak még sok hiányosságot kell pótolnia. Merjünk-e postázni könyveket vadidegeneknek, vagy inkább várjunk még egy kicsit?

Takács Boglárka | 2012. szeptember 14.

A hagyományos könyvcserével az a legnagyobb baj, hogy sosem biztos, hogy a másiknak van pont olyan könyve, amit mi szeretnénk cserébe kapni, és viszont. Az angol nyelvű weben erre már több különböző megoldás született, ismert csereoldal például a BookMooch. Most végre Magyarországon is megjelent egy hasonló rendszer: a Rukkola teljes egészében hazai fejlesztés és egészen kis csapat csinálja. Lássuk, hogyan teljesít a könyvcserélde a gyakorlatban!

A rukkola virága. Miért erről a növényről nevezték el az oldalt?
A rukkola virága. Miért erről a növényről nevezték el az oldalt?
(Forrás: Wikimedia Commons / Alvesgaspar / GNU-FDL 1.2)

Fura zöldség

A Rukkola név egyszerre utal a mediterrán salátanövényre és arra, hogy a cserekönyvekkel előrukkolnak a felhasználók. Hogyan épül fel a rendszer? Nem egy konkrét könyvet cserélhetünk egy másikra, hanem minden általunk felkínált könyv után pontokat kapunk, és ezekből azt választhatunk mások kínálatából, amit szeretnénk. Alapesetben egy felkínált („rukkolt”) könyvért egy pont jár, majd ha postára is adjuk és a címzett jelzi, hogy megkapta, még négy pont jár a feladónak. Ha egy könyvet legalább öten szeretnének megkapni, kiemelt státuszt kap, és minden pontérték duplázódik – többet kap, aki felajánlotta, és több pontot vonnak le attól, aki kérte.

Ha könyvet szeretnénk kapni (ez a „happolás”), fontos, hogy legyen legalább egy teljesített rukkolásunk, és persze legyen elég pontunk hozzá – a happolás öt pontba kerül, kiemelt kötet esetén tízbe. Így az oldal használata mindenképpen igényel egy kis befektetést, de ez természetes: ha nincsen cserekönyvünk, mi alapján szeretnénk másoktól kérni?

Rövid képes összefoglaló a Rukkola címlapján
Rövid képes összefoglaló a Rukkola címlapján
(Forrás: Takács Boglárka)

A cikk leadása óta lehetővé vált a Facebook nélküli regisztráció, és lépések történtek a cápák visszaszorítására is – például a legfrissebb könyvek listája már nem jelöli, melyik cím kiemelt. A rukkolás és a happolás már most, az indulás után nem sokkal gördülékenyen üzemel. Mind a kérő, mind a küldő fél automatikusan megkapja a másik e-mail címét és Facebook-profilját, aztán egymás közt megtárgyalhatják, hogyan juttatják el a könyvet egymásnak. Az oldalra csak Facebook-profillal lehet regisztrálni, így a többség saját nevén van fenn, és ez valamennyire szűri a kamuregisztrációkat. Azért sajnos így is bele lehet futni csalókba – a Rukkolával együttműködő Moly.hu könyves oldal fórumán külön gyűjtik a felhasználók, kikkel kell vigyázni.

Hogyan kezdjük?

Nem érdemes egyszerre rukkolni az összes cserekönyvünket, mert ha mindre akad rögtön jelentkező, sokba fog kerülni a postaköltség. Ráadásul lutri-érzést is kelt, hogy még nem kaptunk egy könyvet sem, pedig már tízet feladtunk. Inkább vegyítsük azokat a könyveket, amelyek egészen biztosan gyorsan elkelnek, azokkal, amelyeket nem gondolunk annyira kívánatosnak! Három hét közepesen intenzív használat után a tapasztalatunk az, hogy még a más tematikus oldalakon évek óta hiába hirdetett kötetek is gazdára találhatnak. No de mit lehet szerezni cserébe? Mint a mellékelt fénykép mutatja, szakácskönyvektől a sci-fin át a piackutatási szakmunkákig mindent:

Cikkünk szerzőjének rukkolás szerzeményei
Cikkünk szerzőjének rukkolás szerzeményei
(Forrás: Takács Boglárka)

Amikor lecsapunk egy könyvre, nézzük meg a rukkoló személyes profilját – ha furcsa álnéven regisztrált, vagy ha gyanúsan jó könyveket kínál, ráadásul több példányban, legyünk óvatosak és ne happoljunk tőle! Sajnos egyelőre nincsen az oldalon semmiféle felhasználó-értékelő rendszer, mint mondjuk az online aukciós portálokon. Csak a korábbi rukkolások és happolások listáját tekinthetjük meg, de azt nem tudjuk, ezek pontosan hogyan zajlottak. Ha valaki ellen sok a panasz, törlik a regisztrációját, de ezt egyelőre a Rukkola fejlesztői kézzel végzik.

A szabályzat egyelőre képlékeny állapotban van, a minap épp a postázási feltételeket szigorították, és valószínűleg a jövőben is több szigorítás várható. Ahogy a Rukkola egyre népszerűbb lesz, úgy tünedeznek fel a közösség által már most cápáknak titulált felhasználók, akik minden kiemelt könyvre lecsapnak pusztán azért, hogy más ne kaphassa meg. A happolás egészen a postára adásig visszavonható, így egyelőre semmi sem korlátozza azt a fajta viselkedést, amikor valaki minden kiemeltre rákattint és aztán fél óra múlva rájön, hogy mégse szeretné. Jelenleg aki népszerű könyvet tesz fel, sorra kaphatja az értesítéseket a happolásról és a happolás visszavonásáról, mire végül tényleg komoly érdeklődő akad. Ha velünk is ez történik, ne essünk kétségbe – a népszerű kötetek így is hamar elkelnek, csak kellemetlen a sok e-mail.

Vigyázat, cápák!
Vigyázat, cápák!
(Forrás: Wikimedia Commons / TANAKA Yuuyoh / CC BY 2.0)

Feladom – avagy ha postázásra kerül a sor

A postaköltség minden esetben a feladót terheli, de a két fél szabad kezet kap, akárhogyan el lehet juttatni a könyvet a másiknak. Különösen Budapesten népszerű a személyes átadás, de mi már vidéki nagyvárosban is többször tudtunk találkozni lelkes rukkolázókkal.

A weboldal azt javasolja, hogy ajánlott levélként adjuk fel a könyveinket. A felhasználók tapasztalatai szerint sima levélként se szoktak elveszni a küldemények, hacsak nem lopós postása van valakinek... Persze az ajánlott küldemény a biztos, habár ez jóval drágább. Mindig kérdezzük meg a címzettet, pontosan hogyan szeretné megkapni a könyvét, hátha ragaszkodik az ajánlotthoz!

A legeslegolcsóbb a postakész boríték használata – a segítségével súlytól függetlenül ugyanannyiba kerül a postaköltség. Sajnos viszont a postakész borítékba egyszerűen becsúsztatott kötet össze-vissza lötyög és kiszakítja a borítékot, hozzánk több küldemény is sérülten érkezett emiatt. Érdemes lehet ilyenkor a könyvet csomagolópapírral szorosan átkötni és így a borítékba helyezni. Ha nem ragaszkodunk a postakész borítékhoz, a legbiztonságosabb a pufizacskó, de ez egyben drágább is, és így kevésbé tudjuk előre tervezni a postaköltséget. A pufizacskó viszont könnyen újrahasznosítható, elég egy fehér lapot ragasztani a címzésre:

Készül a rukkolmány
Készül a rukkolmány
(Forrás: Takács Boglárka)

Mi hiányzik?

Az oldal szép, tetszetős, de egyelőre kevés kényelmi funkciót tartalmaz. A felhasználók olykor öntevékenyen készítik el, amit nem találnak meg a rendszerben – Kádár Tamás apró kiegészítője lehetővé teszi, hogy a tematikus katalógusban az épp nem happolható könyveket ne listázza az oldal. Használata erősen ajánlott!

Nem csak a fentebb említett felhasználóértékelés hiányzik nagyon. Egyelőre nem lehet megadni, hogy milyen állapotúak a cserére felkínált könyvek, vagy melyik kiadást ajánlottuk fel. Ez meglehetősen idegesítő, különösen olyan könyvek esetében, amelyek több különböző tartalmú kiadásban is megjelentek. Természetesen minden részletet meg lehet beszélni e-mailen, ha megtörtént a happolás, de több téves happolást is megelőzhetne, ha rövid szöveget lehetne a példányokhoz csatolni, mint például a korábban bemutatott Molyon.

Mivel a Rukkolát egyelőre hárman készítik, a hibajavításokra meglehetősen sokat kell várni. Mi még a múlt héten jeleztük, hogy kétszer vonta le ugyanazért a könyvért a pontokat a rendszer, és rögtön meg is kaptuk a javításra tett ígéretet, de ez egyelőre nem történt meg:

Öt helyett tíz pontba került
Öt helyett tíz pontba került
(Forrás: Takács Boglárka)

Versenyfutás a könyvekért

Érdemes-e most azonnal kipróbálni a Rukkolát? A fentebbiekből talán kiderült, hogy egyelőre még sok hasznos funkció hiányzik, és a rosszindulatú felhasználóktól sem óv hatékonyan a rendszer. Viszont minél több a felhasználó, annál nehezebb lesz az általunk vágyott könyvekre lecsapni – már most gyakori panasz, hogy szinte minden érdekes könyv előbb-utóbb kiemelt státuszba kerül, a kiemeltekre pedig többen majdhogynem főállásban vadásznak.

Azt is sokan panaszolják, hogy gyenge a választék és nincs mit találni. Ha valakit tényleg csak az aktuális slágerkönyvek érdekelnek, az tényleg nem fog semmit sem lelni, mert ezeket szinte azonnal elkapkodják a felhasználók. Viszont az egy-két szezonnal ezelőtti bestsellerek már megtalálhatóak a rendszerben, olykor tucatjával – a cikk írásakor a Twilight magyar kiadásából 37 példány várja, hogy elhappolják!

Vámpíros regények minden mennyiségben
Vámpíros regények minden mennyiségben
(Forrás: Takács Boglárka)

A szépirodalom vagy a tudományos ismeretterjesztő művek esetében bonyolultabb a helyzet. Kevesebb kerül fel belőlük, és a példányok hamar gazdára találnak. Így ha valaki nem tartja a szemét az aktuális friss rukkolásokon, az a benyomása keletkezhet, hogy csak régi ponyva van a Rukkolán. Habár be lehet jelölni, hogy az általunk várt könyvek érkezéséről automatikusan értesítést küldjön a rendszer, gyakran még így is későn jön a figyelmeztetés. A Rukkola használata így némi időbefektetést igényel – nézzünk rá néha olyankor is az oldalra, amikor épp ráérünk, de valószínűleg kevesen használják! A legjobb könyveket éjszaka vagy korán reggel lehet szerezni. Csak vigyázzunk, rá ne szokjunk a napi huszonnégy órás rukkolázásra...

Hasznos olvasnivaló

Rukkola GYIK és fejlesztői blog

Csak happolhatóak

Akiktől a Rukkolán tartani kell

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!