0:05
Főoldal | Rénhírek
Rukkolj és happolj!

Happontok: könyvcsere még egyszerűbben

Egyre több vállalkozás próbálja azzal fellendíteni a forgalmát, hogy beszáll az ingyenes könyvcserébe. Nem csak könyvesboltok szerepelnek a listán: állateledel-üzletet és fogorvosi praxist is találtunk! Van olyan üzlethelyiség, amelyből lassan kiöntenek a cserekönyvek...

Takács Boglárka | 2012. november 6.

Már korábban részletesen teszteltük a Rukkola.hu ingyenes könyvcserélő szolgáltatását, de továbbra is az oldalon tartjuk a szemünket. Érdekes új fejlemény az úgynevezett happontok megjelenése. Mik ezek és hogyan használjuk őket?

Országszerte egyre több helyen
Országszerte egyre több helyen
(Forrás: rukkola.hu)

Vigyáznak rá

A Rukkola úgy működik, hogy mindenki felajánlhatja cserére saját megunt könyveit (ezt nevezik rukkolásnak), mások pedig elvihetik azokat (ez pedig a happolás). Ha happolni szeretnénk, előbb rukkolnunk kell, hogy igazságos legyen a rendszer.

Eddig a könyveket vagy személyesen lehetett átadni, vagy postán kellett elküldeni. De a posta egyre drágább, a személyes találkozás pedig sokszor bonyolult egyeztetést igényel. Ennek a problémának az áthidalására születtek meg a happontok. Ezek olyan helyek, ahova bárki leadhatja a már gazdára talált rukkolás könyvét, és ott egy meghatározott időtartamig vigyáznak rá. A címzett a happont nyitvatartási ideje alatt bármikor bemehet és átveheti a csomagját.

Happontot jelenleg bárki létesíthet, és ha erről értesíti a Rukkola üzemeltetőit, ők beleteszik az adatbázisukba, és felrakják a térképre az új helyszínt. A legtöbb happont könyvesbolt, de a kínálatban találhatunk bioboltot, állateledel-üzletet és fogorvosi rendelőt is. Rövid terepszemlénk keretében meglátogattunk egy régebbi és egy teljesen új happontot is. – Lássuk, mit tapasztaltunk!

Az úttörők

A Westend alagsorában, a vízeséssel szemben található az Első Könyvsiker Kölcsönző. Ez a bolt kimondottan bestsellerek kölcsönzésére alapult, de kedvezményesen vásárolni is lehet a kínálatból. A happontok ötletét a munkatársak maguk találták ki és vetették fel a Rukkola fejlesztőinek – korábban csak egy-egy magánfelhasználó próbálkozott azzal, hogy egy konkrét helyre kérte a könyveket, de központilag meghirdetett helyek nem léteztek.

Az ötlet megdöbbentő sikert aratott. A kölcsönzőben úgy képzelték, majd esetleg a pult alatt vagy egy alsó polcon lesz náluk egyszerre maximum tíz-húsz rukkolás könyv – ehhez képest már az első napon kétszáz kötettel állítottak be a lelkes felhasználók. Mint fényképünkön is látható, egész polcrendszert foglal el az új gazdájára váró olvasnivaló:

Az összes polc rá sem fért a képre
Az összes polc rá sem fért a képre
(Forrás: Takács Boglárka)

A happont sikere az elsőség mellett valószínűleg annak is betudható, hogy a Westend központi helyen található. Ráadásul a metrómegállótól fel sem kell jönni a felszínre, csak pár pillanat beugrani a plázába és leadni vagy felvenni a boltban a könyveket.

Mint azt a bolt egyik munkatársa kérdésünkre elmesélte, a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az ingyenes szolgáltatás forgalmat is generál az üzletnek. A Rukkola-felhasználók közül sokan nem csak berontanak és elviszik a könyvüket, hanem körül is néznek, vásárolnak a meglévő kínálatból. Így tehát valószínűleg mindenki jól jár.

Az újoncok

Az új happontok közül a győri Árkádban lévő Anima könyvesboltot szemeltük ki. Az Anima hagyományos könyvesbolt, az Árkádban évek óta üzemel. Ez a pláza Győr belvárosának szélén található – nem annyira ideális a fekvése, mint a Westendé, de még így is központinak tekinthető. Győrben ez az első happont, ráadásul viszonylag későn indult. A vidéki nagyvárosok közül szinte mindenhol előbb létrejöttek ilyen könyvátadó helyek, van, ahol több is: Szegeden például jelenleg három happontról tud a rendszer, Székesfehérváron kettőről; sőt egy Székesfehérvár melletti tanyán is lehet átvenni könyveket, ha valakinek épp erre támad kedve.

Az Anima könyvesboltban kérdésünkre arról számoltak be, hogy az alatt az egy hét alatt, amióta bekerült az üzlet az adatbázisba, hárman adták be a könyveiket. Itt tehát a roham egyelőre elmaradt, de kérdés, mit hoz a jövő; a munkatársak mindenesetre bizakodóak.

Kisebb-nagyobb gondok

A happontok valóban működnek, a Westendben találhatót mi is kipróbáltuk, de azért még korántsem üzemel minden zökkenőmentesen. Mivel a legtöbb helyen nem őrzik korlátlan ideig a köteteket, ezért gyakran fullad körömrágásba a dolog, ha a címzettnek nem sürgős elmenni a happontba és átvenni a könyvét. „Miért nem igazolja már vissza a Rukkolán, hogy átvette? Már egy hete leadtam! Jaj, mit csináljak?! Csak nem dobják ki...” Ugyancsak gondot okozhat, ha valaki nem adja le a könyvet, csak hitegeti a másikat – persze ez nem a happont hibája, személyes átadásnál ugyanígy felléphet ez a probléma.

Olyan esetről még nem hallottunk, hogy a címzett helyett illetéktelen vitt volna el könyvet – itt legtöbbször használt kötetek cseréjéről van szó, és ezek nem annyira vonzóak, mint az újak. Mindenesetre ha aggódunk, hogy valaki szemet vet az aktuális bestsellerünkre, akkor csomagoljuk be! A nagy áruházláncok szóróanyagaiba vagy az ingyenes újságokba tapasztalataink szerint remekül be lehet csomagolni a normál méretű könyveket, ilyenek pedig biztosan vannak otthon. Mindenkinek sikeres csereberét kívánunk!

További olvasnivaló

Happontok listája a Rukkolán

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. november 6. 20:46
1 tgeza

Javaslok új igéket!

Rukkantok, happantok. Ugyanez nehéz könyvekkel: rukkolok, huppantok. Telepakolom a polcot: ruppantok (leszakadt).

Egy méternél messzebbről teszem a polcra: reppentek.

Hangosan reklámozom a happontot: rikkantok.

Kánikulában rukkolok: rekkentek,

stb.