0:05
Főoldal | Rénhírek

Könyvbemutató a kárpátaljai magyarságról

A budapesti Terror Házában mutatják be március 7-én azt a kötetet, amely a kárpátaljai magyarság társadalmi, politikai és kulturális fejlődését vizsgálja a független Ukrajna első másfél évtizedes történetében.

MTI | 2012. március 7.

Elsősorban az asszimiláció miatt csökken a kárpátaljai magyarok száma. Megmaradásukat az anyanyelvi oktatásuk erősítésével lehet erősíteni –mondta a könyv szerzője, Berényi András az MTI-nek.


A Kárpátalja magyarsága – társadalmi, politikai és kulturális fejlődés (1991–2004) című, 170 oldalas könyvében a szerző megállapítja, hogy a kárpátaljai magyarság sikeresen integrálódik az ukrajnai társadalomba, de eközben részben asszimilálódik is. Nagyobb azoknak a száma, akik magyarul beszélnek, mint ahányan magyar nemzetiségűnek vallják magukat.

Berényi András, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktat, 2003 óta kutatja a kárpátaljai magyarság életét. A kötetet Ferkó Okszána, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar történelem és európai integráció tanszékének docense mutatja be a nagyközönségnek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!