0:05
Főoldal | Rénhírek

Kirívóan gyenge az idegennyelv-tudásunk

A magyarok 75%-a csak magyarul tud, még a második leg­rosszabb portu­gálok­nak is a fele már beszél valamilyen idegen nyelvet. Az EU-ban az angolt tanulják a legtöb­ben, angol­tol­mácsokból mégis hiány van.

nyest.hu | 2009. szeptember 29.

Európában átlagosan az emberek 35%-a nem beszél semmilyen idegen nyelvet – derül ki abból a felmérésből, melyet az Eurostat készített a szeptember 26-i európai nyelvek napja alkalmából. Minden országban az angolt tanulják a legtöbben, kivéve Luxemburgot, ahol az angol, a francia és a német egyenlő mértékben van jelen a tantervben.

Bulgáriát, a balti államokat és Lengyelországot kivéve mindenhol az angolt beszélik a legtöbben idegen nyelvként.

Nagy-Britanniában a tanulók fele nem tanul idegen nyelvet, Írországban az egy ötödük. Akik tanulnak, azok többnyire a franciát választják.

Ellenben Csehországban, Luxemburgban, Hollandiában és Finnországban minden, Szlovéniában, Szlovákiában és Észtországban pedig majdnem minden (97-98%) tanuló legalább 2 idegen nyelvet tanul.

Teljes átlagban az EU 25 év 64 év közti polgárainak 36%-a állította azt, hogy semmilyen idegen nyelvet nem beszél. Magyarország ebben a tekintetben kimagaslóan rossz értéket mutat, 75%-ot. Második Portugália 51%-kal, őt követi Spanyolország, Bulgária és Görögország 47-43%-kal.

Ezzel ellentétben a szlovénok több mint 70%-a mondta azt, hogy legalább 2 idegen nyelvet beszél. Mögöttük van Szlovákia, Finnország (68%) és a balti államok (66-55%).

Érdekes adalék mindehhez, hogy angoltolmácsból ugyanakkor egyre kevesebb van, Leonard Orban, az EU többnyelvűségi biztosa tavaly „veszélyeztetett fajnak” nevezte őket. „A helyzet paradox – mondta. – Egyre többen beszélnek angolul, mégis egyre nehezebb angoltolmácsot találni, és nem csak az EU-ban.”

Az EU-nak jelenleg 23 hivatalos nyelve van. Több mint 700 tolmács dolgozik naponta az Európai Bizottságban.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...