0:05
Főoldal | Rénhírek

Királyi csontok?

III. Richárd ma élő leszármazottját sikerült megtalálni, Nagy Alfréd esetében ennél is jóval szerteágazóbb és kusza lehet a leszármazási vonal.

MTI | 2013. március 29.

Csontokra bukkantak régészek kedden Nagy-Britanniában Nagy Alfréd feltételezett temetési helyén – adta hírül a The Independent című brit lap. Az angolszász uralkodó 899-ben halt meg. Az angol királyok közül egyedül Alfrédot illetik a Nagy jelzővel, amelyet főként azzal érdemelt ki, hogy sikeresen dacolt a dán hódítókkal, és igencsak vert helyzetből sikerült fordítania a hosszas küzdelem kimenetelén.

Alfréd 871-től uralkodott, 50 évesen halt meg; az ismeretek szerint Winchesterben vannak földi maradványai jelöletlen sírban. A Winchesteri Egyetem régészei ásatási engedélyt kaptak a Szent Bertalan templom környékére, és most csontokra bukkantak. A maradványok vizsgálatához újabb engedélyt kell kérniük a terület felett rendelkező egyházi szervezettől.

Ha a csontokról radiokarbon-elemzéssel bebizonyosodik, hogy korban megfelelőek – azaz legalább 1200 évesek –, hátra van a DNS-azonosítás. Ez jóval nehezebb lesz annál a vizsgálatnál, mint amelyet a közelmúltban III. Richárd megtalált maradványainak esetében sikeresen elvégeztek. Vajon milyen egy kusza leszármazási vonal? (A szerk.) Az se ment könnyen, de tudtak ma élő leszármazottat találni, jóllehet egészen Kanadáig kellett menni érte. Nagy Alfréd esetében ennél is jóval szerteágazóbb és kusza lehet a leszármazási vonal.

Ugyanakkor megalapozott a remény, hogy ha a csontok 9. századiak, akkor királyiak. A templom területén a feljegyzések szerint ugyanis csak királyi halottakat és szerzeteseket temettek el, viszont szerzetesek csupán a 12. századtól lakták a helyet.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!