0:05
Főoldal | Rénhírek

Kína-központ nyílik Szegeden

Októberben nyílik meg Szegeden a kínai nyelvet és kultúrát népszerűsítő Konfuciusz Intézet – mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízottja kedden az MTI-nek.

MTI | 2012. június 20.

Szentmártoni Lívia a kínai-magyar kapcsolatokról és a szakképzési, felsőoktatási lehetőségekről, valamint a Konfuciusz Intézet megnyitásáról rendezett szegedi tanácskozás alkalmából elmondta: ingyenes nyelvtanfolyamokat szerveznek majd minden korosztálynak. A szintén ingyenes kulturális programokon pedig az érdeklődők a kínai társadalommal, hagyományokkal, gazdasággal ismerkedhetnek meg.

Ősszel kezdődik a munka, és az intézet októberi ünnepélyes megnyitóra Magyarországra érkezik a Sanghaj és a partneregyetem delegációja. Galambos Gábor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánja elmondta: az intézet megalapítása mérföldkő a szegedi egyetem és a szegedi vállalkozások életében is. A Konfuciusz Intézet pekingi központja három hete írta alá a Szegedi Tudományegyetemmel azt a megállapodást, amely az SZTE-n engedélyezi az intézet megszervezését.

A Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) tavaly novemberben írt alá szándéknyilatkozatot Sanghajban a Konfuciusz Intézet szegedi létesítéséről. A megállapodás értelmében cserében a sanghaji egyetemen magyar nyelvű kurzust indítanak.

A szegedi a második ilyen jellegű intézmény lesz Magyarországon. Kína hivatalos kulturális intézményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) működik Konfuciusz Intézet, amely 2006 decemberében alakult meg.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!