0:05
Főoldal | Rénhírek
Ohióban ősztől már nem tanítják a magyart

Kevesebb pénz a ritka nyelvekre

Az Egyesült Államok a tíz évvel ezelőtti terrorista támadás óta nagyban bővítette a ritka nyelvek oktatását. Ez a program azonban idén elvesztette az állami támogatás felét.

nyest.hu | 2011. szeptember 5.

Az amerikai diákokat nem könnyű rávenni, hogy a francia vagy a spanyol helyett olyan egzotikus nyelveket tanuljanak, mint a pastu, a perzsa, a bengáli vagy a burmai. A szeptember 11-es terrortámadás után azonban az USA úgy ítélte meg, hogy komoly nemzeti érdeke fűződik hozzá, hogy kiépüljön egy ilyen nyelveket ismerő szakértői gárda az országban. Ezért éveken át komoly támogatásokat nyújtott az amerikai kormány a ritka nyelveket oktató 125 nemzeti központnak. Idén azonban ezek a nyelvoktatási központok elveszítették az állami támogatásuk 47 százalékát.

A többségében ismert egyetemekhez kapcsolódó nyelvoktatási központok egy része ideiglenesen az egyetemi büdzséből pótolja ki a hiányzó összegeket, más helyeken azonban már ősztől csökken a ritka nyelvek kínálata. Ilyen az Ohiói Állami Egyetem is, ahol például már ősztől nem indul a középfokú magyar kurzus.

A gazdasági megszorítás miatt idén 35 százalékkal csökkenhet a ritka nyelveket oktató nyelvtanárok képzése. A korábban 51 kiemelten fontos nyelvek számát pedig 51-ről 15-re csökkentik két év alatt. A kihagyott nyelvek között szerepel a pastu, a tádzsik, a török és az urdu is, de az egyébként népszerűnek mondható arab, kínai és orosz nyelvi képzéseket is radikálisan leépítik.

Forrás:

Inside Higher Ed: Cutting Back on Kazakh

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!