0:05
Főoldal | Rénhírek

Kevés az esély a felemelkedésre Németországban

A munkások gyermekeinek jelentős része nem éri el szülei képzettségi szintjét Németországban – idézi a Spiegel Online az OECD egy tanulmányát.

Edupress | 2012. szeptember 14.

A szervezet statisztikái szerint csupán minden ötödik gyereknek kínálja a német oktatási rendszer a felemelkedés lehetőségét. A német föderáció képviselői ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet: sikeres szakembereket képezni főiskolai diploma nélkül is lehet.

Németország lemaradásban van az oktatás terén az OECD kutatási adatai alapján. Különösen drámai tűnik az a statisztika, amely szerint a munkások gyermekeinek szinte alig van esélyük a felemelkedésre, sokan még a szüleik képzettségi szintjét sem érik el – mondta el Barbara Ischinger, az OECD szervezet egyik vezetője egy Berlinben tartott konferencián.

A Spiegel Online cikke szerint az „Oktatás első pillantásra” címet viselő programon, ahol két német oktatásért felelős politikus is megjelent, két nézet csapott össze. Az OECD számára ugyanis csak a skálák, a statisztikák és a ranglisták számítanak, ezért rangsoraikban azok a nemzetek érnek el jó eredményeket, ahol a legtöbben szereznek érettségit vagy diplomát. Ebből kifolyólag – írja a portál – nyilvánvalóan jobban állnak azok az országok, ahol a bába vagy a nővérke is főiskolai diplomával rendelkezik.

A német föderáció képviselői: Cornelia Quennet-Thielen és Johanna Wanka ezzel szemben a német sajátosságokra hívták fel a figyelmet: sikeres szakembereket képezni főiskolai diploma nélkül is lehet.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!