0:05
Főoldal | Rénhírek

Keresztrejtvény „jósolta meg”
a választások eredményét

Egy online fejthető rejtvény megfejtése a győztes oldal miniszterelnök-jelöltjének nevét ígérte: valóban belepasszol a fősorba Orbán keresztneve. Előre tudták a nyertest? Vagy jobboldali propagandáról volt szó?

nyest.hu | 2014. április 19.

Furfangos keresztrejtvény jelent meg a választás előestéjén az interneten. Egy online fejthető rejtvény megfejtése a győztes oldal miniszterelnök-jelöltjének nevét ígérte: Mesterházy Attilát vagy Orbán Viktort. Valóban, ha utólag, a nyertes ismeretében megfejtjük, valóban belepasszol a fősorba Orbán keresztneve. Előre tudták a nyertest? Vagy egy jobboldali propagandáról volt szó?

A rejtvényfejtők egy része meglepődött, hogy az általuk favorizált jelölt neve jött ki, másik része viszont azért volt bosszús, mert nem az ő kedvencük szerepelt a megfejtésben. Eddig akár egy hétköznapi rejtvényről is lehetne szó, de ami meglepő, hogy mindkét érzelem előjöhetett a bal és a jobboldali szimpatizánsok között is.

Katt a képre!
Katt a képre!

A rejtvényszerkesztő egy ügyes húzással gyakorlatilag a véletlenre bízta a főmegfejtést, mert olyan rejtvényt készített, amelyben mindkét jelölt neve kijöhet: a Viktor éppúgy, mint az Attila. Így volt, akinek baloldaliként Viktor jött ki megfejtésül, más jobboldalinak viszont éppen Attila.

A rejtvény készítője a rejtvénybe ugyanis olyan szavakat épített be, amelyek csupán egy-egy betűvel térnek el egymástól és ami még nehezebbé teszi az ilyen szavak felkutatását az az, hogy a két különböző alakú szóra pontosan ugyanazt a rövid meghatározást lehet csak megadni. Nem könnyű ilyen szavakat találni, bárki kipróbálhatja. A rejtvényben a harmadik betűhöz „a végtagjával hangot ad” meghatározás szerepel, ami attól függően, hogy lábbal vagy kézzel végezzük a mozdulatot, lehet topog és kopog is (a 3. betű: t vagy k). Egy másik meghatározás: „női név”, ami vagy Márta vagy Mária (4. betű, t vagy i). Az ilyen billegő betűkből áll össze a név: az Attila vagy a Viktor.

Így aztán nem jós, de nem is lefizetett rejtvénykészítő áll e fura feladvány mögött, csak egy ügyes felismerés. Még szerencse, hogy a két oldal miniszterelnök-jelöltje, ha másban nem is, de a keresztnevük hosszában hasonlítanak egymásra, mert enélkül nem is készülhetett volna el ez az ötletes rejtvény.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!