0:05
Főoldal | Rénhírek

Kérdéses a kétharmad?

Néha a legegyértelműbb dolgokban is elbizonytalanodunk – még a kétharmadban is lehet kételkedni.

Fejes László | 2014. május 15.

Névtelenségét megőrizni kívánó olvasónk maga is érzi, hogy nem kérdez bonyolult dolgot:

a kérdésem roppant egyszerű: hogyan helyes leírva a "kétharmad" szó számokkal? Pl: a Fidesznek némi szerencsével meglett a kétharmad.

Még abban sem lehetünk bizonyosak, hogy legalább helyesírási kérdésről van szó – talán inkább matematikairól. A magyar helyesírás szabályai a 288.–292. pontokban foglalkozik ugyan a számnevek helyesírásával, de a törtszámokra csak a 291. pontban tér ki – azonban itt is csak a tizedes törtekről esik szó (itt olvashatjuk, hogy az egész és a tört értékek közé vesszőt írunk – nem mondjuk pontot, mint az angolban).

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a tisztán matematikai munkákban a törtek – és általában a számok – más alakjait is használjuk, mint hétköznapi szövegekben. A kétharmad bevett írásmódja a 2/3, de tipográfiailag igényesebb a karakter használata (ilyen karakter azonban csak néhány tört esetében áll rendelkezésünkre).

Kétharmad
Kétharmad
(Forrás: Wikimedia Commons / GNU-FDL 1.2)

Az esetek többségében mégis a legcélszerűbb, ha a tört értékét betűvel írjuk ki: a cikkek kétharmada kifejezetten érdekes, nem pedig a cikkek ⅔-a kifejezetten érdekes. A számmal való írás inkább olyankor tanácsos, ha sok számszerű értéket adunk meg, például egy receptben: ⅔ pohár víz, ½ pohár ecet, ¼ evőkanál só, ¾ teáskanál cukor (fogyasztásra nem ajánljuk). A nagy számokból álló törteket pedig célszerű se nem egyszerű vagy tizedes törtként írni, hanem az értéket százalékban megadni: 177/243-ad vagy százhetvenhét kétszáznegyvenharmad helyett írjuk azt, hogy 72,8% – így az információ az olvasó számára is könnyebben feldolgozható.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!