0:05
Főoldal | Rénhírek

Képesek azonosítani az emberi hangot a lovak

Számos háziállat nem képes arra, hogy gazdáját annak hangja alapján felismerje, egyes fajoknak az arc sem nyújt támpontot ez ügyben. A lovak ugyanakkor mindkettő segítségével képesek azonosítani egy embert – derítették ki brit kutatók.

MTI | 2012. május 18.

Eddig az volt a tudományos álláspont, hogy csak az ember képes összekapcsolni agyában valakinek a hangját a hozzá tartozó képpel, és emlékezni erre. Leanne Proops és Karen McComb, a Sussexi Egyetem kutatói már korábban kimutatták, hogy a lovak képesek megkülönböztetni az ismerős emberi arcokat az ismeretlenektől. Most azt vizsgálták, hogy az állatok képesek-e párhuzamot vonni a hang és az arc között, ami magasabb szintű kognitív képességet feltételez.

A lovaknak gazdáik valamint egy ismeretlen hangját játszották le, és feljegyezték, milyen gyorsan, milyen gyakran és milyen hosszan néztek az állatok arra a személyre, amelynek hangját hallották. A lovak tovább figyelték azt a személyt, akinek hangját hallották, függetlenül attól, hogy az a gazdájuk volt, vagy sem – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Egy második kísérlet során két ismerős személyt mutattak a lovaknak. Az állatoknak sikerült a személyeket a hozzájuk tartozó hanggal párosítani, egyes patások meg is próbálták közelíteni a „hozzájuk szólót”.

Ez egyértelmű jele annak, hogy a lovak képesek összekapcsolni a vizuális és az akusztikus benyomásokat – következtettek a kutatók. A kancák tovább néztek a személyre, akinek a hangját hallották. A természetben a kancák tartják inkább össze a csoportot, a mének kevésbé.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!