0:05
Főoldal | Rénhírek

Kávéval népszerűsítik a maori nyelvet

Új-Zélandon maori nyelvi hetet tartanak: ez alkalomból mindenkit megtanítanak kávét kérni az őslakosok nyelvén.

nyest.hu | 2010. július 27.

Hogyan lehet feldobni népszerűtlen nyelvet népszerűsítő rendezvényt? Hogyan lehet újból használatba hozni egy hétköznapi használatból kiszorult szókincset? Az új-zélandiak receptje: fel kell térképezni, mi az egyik legnépszerűbb használati cikk az adott kultúrában, s valahogy ahhoz párosítani a reklámozni kívánt „terméket” – esetükben a maori nyelvet.

A maori (vagy más néven te reo) az új-zélandi őslakosok nyelve. Most egy hétig ezt ünneplik, s ennek kertében a wellingotni Massey Egyetem kreatív munkatársai kitalálták: megtanítják maori nyelven kávét kérni az összes új-zélandit, kiaknázván a szigeteken dívó kávékultuszt. E célból kis kártyákat gyártottak angolul és maoriul, amin az összes közkedvelt kávéfajta neve szerepel. Ezeket Új-Zéland-szerte 150 áruházban kaphatják kézhez a potenciális kávévásárlók. Az akció nehézsége a szervezők szerint az volt, hogy számos új szót kellett kitalálniuk, mert a kapucsínón kívül a többi ínyencség neve nem szerepelt a szótárban.

A nyelvi hét keretein belül egyébként étel- és divatbemutatót is tartanak az érdeklődőknek – számol be a TNZ nevű új-zélandi hírportál.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!