0:05
Főoldal | Rénhírek

A nyelv elszállhat, a tudás megmarad

Ha egy nyelv kihal, vele együtt elvész egy jelentős természettudományos ismeret is – szokták mondani. Nem mindenki ért egyet.

nyest.hu | 2010. május 7.

Egy kis törzs tudását a természetről nem annyira a nyelv őrzi, mint inkább az emberek életmódja. Nyelvüket hiába őrzik meg városi környezetbe kerülve az emberek – ha életmódjuk megváltozik, az ősi tudás is jó eséllyel elfelejtődik. Ezzel a logika, vagyis a nyelvészet és az ökológia automatikus összekapcsolása ellen száll síkra az Economist könyvajánlója.

Daniel Nettle és Suzanne Romaine Elhaló hangok (Vanishing Voices) című könyve az ökológiára vonatkozó emberi tudást a nyelvi tudással teszi egyenlővé. Az Economist szerzője ezzel szemben úgy érvel, hogy valójában az életmód az, amiben a tudás kódolva van, és nem a nyelv. Egy törzs ugyanis akkor is megőrizheti tudását a természetről, ha ősi nyelvét elveszti, viszont megőrzi ősi életmódját.

Ezekhez a gondolatokhoz még hozzátehetjük, hogy azért az életmód és a nyelv megőrzése nem független egymástól. A nyelv megóvására tett erőfeszítések jelentősen hozzájárulhatnak az életmód megőrzéséhez is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!