0:05
Főoldal | Rénhírek

Káromkodni tanulnak a vébé bírói

A dél-afrikai foci vébé bírói több nyelv káromkodásait is tanulmányozzák, hogy megértsék és megbüntethessék az agresszív játékosok által rájuk zúdított szitkokat.

nyest.hu | 2010. június 15.

Az angolok csatárzsenije, Wayne Rooney nemcsak labdakezeléséről híres, de legalább ennyire hírhedtek a játékos keresetlen szavai is. Rooney állítólag olyan ízesen tud káromkodni, hogy szitkait a nem angol anyanyelvű bírók meg sem értenék felkészülés nélkül. A dél-afrikai vébé bíróival kapcsolatban most felröppent a hír, hogy listáról tanulják meg a meccseken legvalószínűbb angol és más nyelvű káromkodásokat.

A FIFA szabályrendszerének 6. pontja szerint bármelyik játékos kizárható a meccsből, ha „sértő kifejezéseket vagy kézmozdulatokat” használ. A FIFA tagadja, hogy angol káromkodásokat tartalmazó listával képezné a vébé bíróit, de cáfolni sem cáfolta senki egy ilyen „nem hivatalos” lista létezését – számol be a New York Times egy vébéhez kapcsolódó cikke.

A futball vébé 32 csapatának tagjai legalább 17 nyelvet beszélnek összesen, de a különböző származású játékosok anyanyelvét is beszámítva ennél sokkal több nyelven hangozhat el káromkodás a meccseken. Történelmi okokból az angol a foci legfontosabb nyelve, de a spanyol, a német és a francia is a FIFA hivatalos nyelve. Ha csak e nyelvek káromkodásaira korlátozzák magukat a bírók, már akkor is rengeteg tennivalójuk akad.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. március 1. 09:05
1 Pesta

Szitkait meg se _értenék_. Terjed a hiperkorrekció a Nyesten is? :)