0:05
Főoldal | Rénhírek

Kakashinta, palincs, lógabábé, döci...

-fl- | 2015. szeptember 21.

Kakashinta, palincs, lógabábé, döci...
Forrás: Wikimedia Commons / jiunn kang too / CC BY-SA 2.0

Bár vannak olyan vélemények és félelmek, hogy kihalnak a magyar nyelvjárások, azért rendszeresen szembesülünk azzal, hogy az ország távolabbi pontjairól vagy a határon túlról érkező ismerőseink rendszeresen használnak olyan szavakat, kifejezéseket, melyeket nem értünk, vagy legalábbis furcsák. Nem csoda, hogy ha nagy mennyiségben találkozik valaki az ilyenekkel, akkor előbb-utóbb vágyat fog érezni arra, hogy rendszerezze ezeket szójegyzék, netán térkép formájában.

Így tett a Linyah nevű blogger is, aki megyénként rendszerezte, milyen szavakat ismert meg távolabbról érkező ismerőseitől. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy az ilyen véletlenszerű gyűjtés megtévesztő képet sugallhat. A gyűjtemény szerint a levonó ’matrica’ BAZ megyei szó, de valójában Erdélyben is ismert; a tészta Szabolcsban használatos ’sütemény’ jelentésben, de Békésben is használják így. A fordítottja is előfordulhat: békési ismerősünk a felsorolt négy békési szóból egyet használ, egyet hallott már, de a másik kettővel emlékezete szerint sosem találkozott. Könnyen lehet, hogy egy általunk hallott kifejezést csak egy adott megye kis részén használják – miközben azon kívül nagy területen is.Az is lehet, hogy egy kifejezést zalai ismerősünktől hallunk, és ezért zalainak könyveljük el – miközben ő két évvel korábban tanulta el baranyai barátjától. Éppen ezért egy szó elterjedési körét (vagy adott jelentésben való használatának területét) csak alapos felmérésekkel lehet megállapítani.

Ettől függetlenül persze az ilyen amatőr gyűjtések is szolgálhatnak érdekes adatokkal, és mindenképpen megvan az az előnyük, hogy szórakoztatóak. Még jobb szórakozás lehet az ilyen gyűjtemények összevetése: ehhez ismét ajánljuk a 444 azóta sajnos alvó projektjének, a Hello 90!-nek a „szlengtérképét”.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...