0:05
Főoldal | Rénhírek

Jön a pedagógussztrájk!

Ahol sztrájkot kezdenek, ott három nappal annak kezdete előtt értesítik a tankerületi igazgatókat, „a szülők sem maradnak információ nélkül”, a gyerekek pedig „nem maradnak ellátatlanul”.

MTI | 2013. március 13.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tárgyalást kezdeményez a még elégséges szolgáltatásokról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) a jövő hétre meghirdetett pedagógussztrájk előtt. A tárca köznevelésért felelős államtitkársága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: felvették a kapcsolatot a szakszervezet elnökével annak érdekében, hogy a sztrájktörvénynek megfelelően kezdjenek tárgyalásokat, és lehetőség szerint jussanak megállapodásra a még elégséges szolgáltatásokról.

A minisztérium álláspontja szerint a pedagógusok érdeke az, hogy minél előbb megismerhessék a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit. A közleményben úgy fogalmaztak: a kormány alapvetőnek tartja azt, hogy „egy esetleges sztrájk idején” a pedagógusok tisztában legyenek azzal, milyen feladat ellátására kötelezhetők, a tanulók pedig azzal, hogy milyen ellátásban részesülnek. Közölték: minden ellenkező információval szemben a még elégséges szolgáltatásokról eddig meg sem kezdődtek a tárgyalások.

A PDSZ elnöke múlt pénteken jelentette be, hogy a március 18-ai héten kezdődik a sztrájk a közoktatásban, a kezdőnapot azonban nem jelölte meg. Mendrey László akkor kiemelte: gördülő sztrájkot tartanak, ami azt jelenti, hogy országszerte különböző helyeken kezdik meg a munkabeszüntetést, amelyhez csatlakozhatnak újabb és újabb iskolák. Ahol sztrájkot kezdenek, ott három nappal annak kezdete előtt értesítik a tankerületi igazgatókat, „a szülők sem maradnak információ nélkül”, a gyerekek pedig „nem maradnak ellátatlanul”, ugyanakkor a tanárok jogszerűen nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatások biztosítására – mondta.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) aznap azt közölte: nem tárgyaltak a PDSZ-szel a még elégséges szolgáltatásról és annak mértékéről, és nem is született erről semmilyen megállapodás. Mint írták, a sztrájkban részt vevők személy- és vagyonvédelmének tárgyában kereste meg őket egyeztetés céljából a PDSZ.

A szakszervezet elnökének hétfői közlése szerint képviselőik március 4-én egyeztettek a Klik képviselőjével a sztrájk idején szükséges személy- és vagyonbiztonság, valamint a tanulók felügyeletének kérdéseiről. Ez a tárgykör foglalja magában az úgynevezett elégséges szolgáltatás témakörét – írta Mendrey László.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!