0:05
Főoldal | Rénhírek

Ismeretlen írást találtak?

Az Arany Horda időszakából származó hatalmas, húsz méteres mauzóleumot tártak fel Kazahsztánban Ekibasztuz mellett.

MTI | 2011. augusztus 15.

Timur Szmagulov ásatásvezető régész szerint a 14. századi mauzóleumban egy férfi aludta örök álmát, aki az archeológus szerint a korabeli elit tagja lehetett – olvasható az orosz kulturális tévécsatorna honlapján.

A szakember szerint a mauzóleum falait különleges, mértani mintával díszített „csempével” borították. „A mintázat között rejtélyes jeleket fedeztünk fel, amelyeket meg kell fejtenünk” – hangsúlyozta Szmagulov.
Az ásatások során középkori műhelyeket, öntözőcsatorna-rendszert tártak fel, valamint Kelet-Európában és Kínában vert ezüst és réz pénzérmék kerültek napvilágra.

Az Arany Horda mongol állam volt a mai Dél-Oroszország, Nyugat-Szibéria és Közép-Ázsia egyes területein a 13-16. században. A terület meghódítása után Dzsingisz kán fiára, Dzsocsira bízta álammá szervezését. Legnagyobb kiterjedését Dzsocsi fia, Batu kán uralkodása idején (1236-55) érte el. A mongol birodalmi központ hatalmának gyengülésével független állam lett, amelynek élén a dzsingiszida uralkodóház tagjai álltak.

Az 1420-as évektől kezdődően az Arany Horda helyén több új államalakulat jött létre.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2011. augusztus 15. 20:04
6 Nước mắm ngon quá!

@elhe taifin: 4000 évig meditáltam Dobogókön a világ szívcsakráján és megvilágosodtam, Buddha is hozzám járt tanulni, de a végén letagadott, mert pikkelt a magyarokra és nem akarta megtanulni a rovásírást! Nyomják Krahácsot! ;)

8 éve 2011. augusztus 15. 19:59
5 elhe taifin

@Nước mắm ngon quá!: Köszönöm! (cám ơn) Taníts még, Mester! :)

8 éve 2011. augusztus 15. 19:54
4 Nước mắm ngon quá!

@elhe taifin: Hát mire, hát mire? Jézus is magyar volt :) Az egyetemes tudást pedig a szíriuszról jött magyarajkú japánok hozták magukkal 8000 évvel ezelött. Kell még valamire bizonyíték? :)

8 éve 2011. augusztus 15. 18:19
3 elhe taifin

@Lengyel: Mire alapozod, hogy a 14. századi Kazahsztánban magyar rovásírást használtak?

8 éve 2011. augusztus 15. 17:52
2 Lengyel

A magyar rovásírást nem kell megfejteni, csak elolvasni!

8 éve 2011. augusztus 15. 17:45
1 doncsecz

Erről jut eszembe egy érdekes, de felettébb furcsa dolog: emlékeim szerint Lettországban még a német lovagrend uralma idejéből találtak orosz cirill betűkkel írt ámde német nyelvű szövegeket. Valakik sejteni vélték, hogy a baltiak még a nyugat-európai keresztesek megjelenése előtt használtak egy olyan ábécét, amelyet az oroszoktól vettek át, azaz cirillhez hasonló írásjegyeket. Közvetlen tárgyi bizonyítékot a sajátos balti cirill ábécére nem találtak, de akként feltételezik néhányan, hogy ezek lettországi német nyelvemlékek nem is orosz cirill, hanem balti cirill írással vannak írva, mindez azonban még nem jelentené a balti cirill írás létének bizonyítottságát.