0:05
Főoldal | Rénhírek

Így került be egy ötödikes lány felfedezése az orvosi lapba...

Gaby Zane egy iskolai projekt keretében tett nagy felfedezést, amellyel aztán – társszerzőként – egy tudományos folyóiratba is bekerült...

nyest.hu | 2015. augusztus 13.

Az egész egy egyszerű iskolai természettudományos projekttel indult... Mivel Gaby Zane szülei mindketten orvosok, adta magát a téma, hogy azt vizsgálja meg, mi történik a gyerekekkel, amikor kórházba kerülnek. Hogyan lehetne rajtuk segíteni?

„A gyerekek többsége nagyon fél a kórházban. Nem tudják, hogy milyen műtéten kell keresztülmenniük” – mondja Gaby. Ráadásul ebben a nehéz helyzetben nem mindig tudnak ott lenni velük a szüleik – ők például a műtőbe nem is mehetnek be. Plüssállatokat azonban be lehet vinni a műtőbe... Ezek a kis kedvencek megnyugtathatják a gyerekeket. Csakhogy ezek a játékok közel sem sterilek – és itt jött a nagy ötlet Gabynak. Összeszedett otthon jó néhány plüssállatot, és laboratóriumban, mikroszkóp alatt megpróbálta megállapítani, hogy körülbelül mennyi kórokozót tartalmaznak. „Rengeteg baktériumot találtam” – mondja.

Gaby és Sheena
Gaby és Sheena
(Forrás: UpWorthy)

Ettől azonban nem keseredett el, hanem fogta és kimosta a plüssállatokat. Majd a mosás után is megnézte, hogy mennyi baktérium van rajtuk. Azt találta, hogy a kimosott állatokon 94 százalékkal kevesebb kórokozó volt. Szerinte így már – zárható nejlonzacskóban tartva – bevihetőek a kedvenc plüssök akár a műtőbe is.

Az ötlet annyira megtetszett a szüleinek, hogy édesanyjával és annak egy kollégájával közösen cikket is írtak a felfedezésről. Ez a meg is jelent egy orvosi lapban, a Journal of Pediatric Orthopaedicsben.

Forrás

A 5th-grader made a discovery about stuffed animals and germs. It landed her in a medical journal

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. augusztus 13. 17:18
2 honestesiologist

@Szalakóta: Nem nagyon van más választása, ha azt akarja, hogy ott legyen.

8 éve 2015. augusztus 13. 11:27
1 Szalakóta

Már ha a gyerek megengedi, hogy kimossák a kedvenc plüssét.