0:05
Főoldal | Rénhírek

Betiltaná az Európa Tanács a mobilok iskolai használatát

Az illetékes bizottság úgy véli, a felmerülő kétségek ellenére a megelőzés érdekében határozottan fel kell lépni a gyerekek védelmében.

IT café, Dajkó Pál | 2011. május 17.

Az uniós ügyekben közvetlen hatalommal nem, de jelentős politikai befolyással rendelkező Európa Tanács egyik bizottsága több, az emberi egészségre esetlegesen veszélyes technológiákról szóló tudományos vizsgálat (pontosabban két, ez ügyben tartott meghallgatás) eredményeit értékelve arra az elhatározásra jutott, hogy a felhozott bizonyítékok meggyőzőek, és a „lehetséges károk” miatt azonnal fel kell lépni a gyermekek védelme érdekében – írja az IT café.

A bizottsági jelentés kimondja, hogy bár vannak még kétségek, nem akarják elkövetni a múlt hibáit, amikor az azbesztpor, az ólmozott benzin és a dohányfüst egészségkárosító hatásának késői felismerése sokak megbetegedéséhez vezetett. A tagok szerint különösen kockázatosnak számít a vezeték nélküli telefonok és a babafigyelő monitorok használata – számolt be a döntésről a The Daily Telegraph.

A megelőzés érdekében a Környezetvédelmi, Mezőgazdasági, illetve a Helyi és Regionális Ügyekért felelős bizottság (Committee on the Environment, Agriculture and Local and Regional Affairs) javaslatterve szerint a tagállamoknak:

Az egyhangúlag elfogadott bizottsági döntés azért különösen érdekes, mivel a „Káros-e a mobiltelefon?” kérdést már évtizedek óta vizsgálják, s bár egymásnak ellentmondó eredmények születtek, az utóbbi idők kutatásai többségükben vagy azt állítják, hogy jelenleg nem tudnak az ilyen készülékek okozta káros egészségügyi hatásokat kimutatni, vagy pedig – melyet például az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is hivatalos álláspontként képvisel – határozottan kimondják, hogy az elektromágneses mezők egyáltalán nem, vagy pedig igen kis mértékben károsítják az emberi szervezetet.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (7):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. december 10. 18:18
7 Szojmu

Mért nem gyárt senki filteres mobilt, és mért ad a hülye szülő a hülye gyereknek kamerás mobilt, és mi ez a központosított jajongás, mi ez a központosított...?

12 éve 2011. május 18. 07:44
6 doncsecz

Én sem vagyok oda a mobilért, különösen a hangfelvevős, kamerás mobilokért, mert azzal csinálják a legtöbb hülyeséget. Az enyém egy régi Nokia, ami még most is működik és a telefonáláson, valamint üzenetíráson kívül másra nemigen használom, esetleg egyszer-egyszer ébresztőóra (de nagyon ritkán), vagy számológép, de számológépnek szigorúan tilos volt az iskolapadban alkalmazni

12 éve 2011. május 17. 23:11
5 El Mexicano

@Fejes László (nyest.hu): Én meg már négy éve dolgoztam, amikor lett mobilom, de akkor is csak kényszerből lett (a család ragaszkodott hozzá, hogy el tudjon érni). :) De megmondom őszintén, én azóta is utálom. Ha utazom, akkor úgysem veszem fel, több okból is:

1. Nem hallom, mit mondanak, mert zaj van.

2. Általában vannak körülöttem mások is (aligha fordulhat elő, hogy egyedül utazom a villamoson vagy a metrón), akik vadidegenek, következésképpen semmi közük hozzá, hogy kivel beszélek és mit.

3. Nem tudom felvenni, ha mindkét kezem foglalt.

4. Általában nincs előttem, amire a válaszhoz szükség lenne (hiszen nem az irodámban vagyok, sem otthon, ha már mobilon keresnek), így az illető nagy valószínűséggel nem jut semmire.

5. Csak akkor szoktam bárkit is felhívni mobilról, ha nagyon fontos mondanivalóm van.

Mindebből következően tök feleslegesnek tartom a mobiltelefont, 21. század ide vagy oda. Kollégák is szokták ajánlani, hogy miért nem veszek okostelefont, én meg kérdezem, minek? Menet közben úgysem fogok rajta internetezni meg szöveget szerkeszteni, annyira sürgős még semmi volt. :)

12 éve 2011. május 17. 21:27
4 Fejes László (nyest.hu)

@doncsecz: Na és, nekem már több diplomám volt, mire mobilom lett, akkor most propagáljam, hogy diploma előtt senki ne kapjon mobilt? Mondjuk azzal egyetértek, hogy iskolában ne lehessen mobilt használni, de nem azért, mert káros, vagy mert nekem sem volt, hanem mert nem lehet tanítani, ha a gyerek mobilozgat.

12 éve 2011. május 17. 20:40
3 doncsecz

@bm613: Én abból indulok ki amit itthon látok, hogy baromkodásra használják általános iskolások a mobiljukat. A mobilomat gimnazista koromban kaptam, mások meg már hatévesen

12 éve 2011. május 17. 19:30
2 bm613

@doncsecz: Miután a cikk írja, hogy egyre inkább bizonyos, hogy nem ártalmasak a mobilok? Ezek után költsenek el milliárdokat az ennél is kevésbé ártalmas készülékek kifejlesztésére? Idióta bürokraták...

12 éve 2011. május 17. 18:09
1 doncsecz

Véleményem szerint ez helyes eljárás.