0:05
Főoldal | Rénhírek

Honlap a történelmi tévhitek eloszlatására

Honlapot indított a Történelemtanárok Egylete (TTE) a történelmi tévhitek eloszlatására – közölte Miklósi László, a TTE elnöke Budapesten.

MTI | 2013. április 8.

Miklósi László elmondta, hogy a  weboldalon – amelynek célközönsége a középiskolás és a fiatal felnőtt korosztály – egyebek mellett Horthy Miklós kormányzóvá választásával, Károlyi Mihály tevékenységével, valamint az 1848. március 15-ei forradalmi eseményekkel kapcsolatban olvashatók cikkek, amelyek terjedelmét úgy alakítják, hogy okostelefonon is elérhetők legyenek.

Lőrinc László, a TTE bizottmányi tagja, a portál ötletgazdája és szerkesztője hangsúlyozta: a legendákat, a tévhiteket cáfolni kell, mert „hihetetlen áradata van a hiedelmeknek”. Példaként hozta fel erre, hogy elterjedt az a legenda, miszerint „Ősbuda” a Pilisben létezett, de ugyanígy egyebek mellett a sumér-magyar, illetve a japán-magyar rokonság elképzelése is megjelent a magyar közgondolkodásban.

Úgy fogalmazott, „nem gondoljuk, hogy kezünkben van a bölcsek köve”, de törekednek arra, hogy biztos tudásanyagot adjanak át. Ettől függetlenül a honlapot látogatók között kialakulhatnak szakmai viták, amire már eddig is volt példa.

Elmondta, hogy a honlap Aktuális című rovatában mindig az éppen soron következő dátumokhoz kapcsolódóan írnak cikkeket, így jelenleg a legfrissebb bejegyzés a hivatalosan 1945. április 4-ével kezdődött korszakkal foglalkozik, rámutatva arra, hogy a szovjet hadsereg a korabeli hivatalos verzióval ellentétben nem április 4-én „szabadította fel” – szállta meg – teljes egészében az országot, hanem április 13-án.

Az Aktuális rovatban foglalkoztak már egyebek mellett Horthy Miklós 1920. március 1-ei kormányzóvá választásával egy eddig mellőzött történelmi forrás alapján, facebookos „üzenős” formában megjelenítették Petőfiék és politikai ellenfeleik 1848. március 15-ei gondolatait. Azt is észérvekkel cáfolták, hogy „a mohácsi katasztrófát a zsidók okozták” volna, továbbá arról is szóltak, hogy az 1867-es osztrák-magyar kiegyezésnek nemcsak magyar, hanem külföldi ösztönzői is voltak.

Utalt arra is, hogy a Cáfolós című rovat a tervek szerint kéttucat témát ölel majd fel, de már most is foglalkozik többek között a sumér-magyar és a hun-magyar rokonság cáfolatával, azzal, hogy „valóban Károlyira kell-e rátolni Trianon traumájának felelősségét”, illetve szintén e helyütt írtak a holokauszttagadásról és a kommunizmusról szóló legendákról.

A weboldal Mások háza tája címet viselő rovatában a különböző nemzetek történelmi eseményeit veszi számba. Itt dolgozták fel többek között a Törökországban végbement örményirtás történetét, kitértek Sztálin tevékenységének mai Oroszországbeli átértékelésére, illetve eloszlatták azt a „makacs legendát”, amely szerint a dán király, tiltakozva a náci megszállók zsidópolitikája ellen, maga is kitűzte volna a zsidóság számára kötelezően előírt sárga csillagot – ismertette Lőrinc László.

Közölte, a Melldöngetős című rovatukban összegyűjtötték a magyar történelem kevésbé közismert különlegességeit, így egyebek mellett a Lánchíd technikai bravúrjait, a régi ártéri ökogazdálkodásokat, és külön fejezetet szenteltek a magyar demokratáknak is.

A honlap tartalmáról a nyest már korábban is beszámolt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (11):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. június 12. 15:04
11 rdos

@SzabírHunOgur: "kamukadémia" :-)

10 éve 2014. június 11. 19:06
10 SzabírHunOgur

@rdos:

Csak a kamukadémia őshazái, a feltételezett néven futók. A genetika, antropológia és a régészet a nyelvészet teljes kizárásával is tud eredményeket produkálni, a nyelvészet csak ráirányít kapcsolatokra ma élő és kihalt nyelvek tekintetében, egy spekulatív tudomány szemben a génekkel vagy az embertannal. Eklatáns példa a "Blogen"nevű felhasználó, aki tökéletesen ismeri a magyar embertan típusait ,azok kialakulási helyeit mégis tagadja azokat, mert nem képes beilleszteni a kamukadémia agymosói által kijelölt népvándorlás modellekbe. Pl Tauridok Szubartu és turanidok Andronovó kultúra. Ehelyett Szargátkázik, ahol sem az embertan, sem a genetika nem játszott, hasznos hülye, kinevelt káder.

10 éve 2014. június 11. 09:37
9 rdos

@Krizsa: Már most ha ez így van (szétválás min 10 ezer éve), akkor rögtön érteni vélem, miért nem értem meg kizárólagos magyar nyelvtudásommal a finnt. Viszont akkor az eddigi őshaza elméletünk némi "korrekcióra" szorul.

10 éve 2014. június 9. 20:32
8 SzabírHunOgur

@Krizsa:

Később is volt szomszédolás a Kunda Sungiri majd Fésűskerámiás kultúra is finnugor volt. Ettől délre a preszkíta Yamna északi népessége ai az Afanaszjevó-Andronovó-Ordoszi hun vonalon mozog a Cro Magnonid C , R1a, taxonómiai , genetikai jelzőkkel.

Viszont ez nem a vezetőrétegünk, az ugyanis Szubartu és Lurisztán ma kurdok lakta régióiban alakult ki és taurid fajta volt, ez a pamíri típus egyik őse is, de hatott a mediterránra ebből lett a pontusi (felt.)

10 éve 2014. június 9. 11:58
7 Krizsa

Én is a jégkorszakokban gondolkodom. A magyar előnyelve (az európai szubsztrátnyelv) csak a délvidéken egészülhetett ki zöngés mássalhangzókkal és az F-fel. Sokminden egyéb mutat arra, hogy a Kárpát-medence őslakói az utolsó jégkorszak alatt voltak a délvidéken. A "finnesek" (előnyelve) azonban nem lehetett egyidőben velük, mert akkor sokkal jobban hasonlítanának a magyarra és főleg közös lenne a hangállomány. ILYEN NAGY eltérés, főleg a hangokban, mindenféle "közeli" nyelvrokonságot kizár. Akkor mégis miért hasonlítanak valamennyire is a magyarra? Mert Eurázsia összes gyöknyelve hasonlít (de a "finnesnél" mindegyik jobban) a magyarra:-). Az összes sémi, az indiai dravida, szanszkrit nyelvcsalád - és valszeg a kihalt gyöknyelvek is.

Az északi kisnyelvek+a finn őse tehát csak egy korábbi jégkorszakban lehetett odalent. Miért biztos, hogy ők is ott voltak, de minimum 10.000 évvel korábban? Azért, mert kifejezetten nyíltszótagú, jól artikulált a beszédük - s ezt a képességet (a mélyreszállt gégét) az afrikai geográfiai alfaj hozta fel és örökítette át az eurázsiai alfajnak.

Tehát 10.000 évnél igenis lehet több (az elválás), csak kevesebb nem.

10 éve 2014. június 9. 11:06
6 SzabírHunOgur

@Krizsa:

A genetika szerint 15000 és az pontosabb!

10 éve 2014. június 9. 11:05
5 SzabírHunOgur

@hun:

Sashegyi 41-ben megtalálta Árpád csontjait. Amit a szabadkőműves akadémia eltüntetett, nővé hazudott mint később Kiszely Petőfi csontjait..

10 éve 2014. június 9. 10:30
4 hun

"elterjedt az a legenda, miszerint „Ősbuda” a Pilisben létezett"

nem Ősbuda volt ott, hanem Attila városa, és ehhez nem kell nagy ész. erről írt Anonymus is, térképek is voltak (Etzelburg). az ellenkezőjének állításához kell pofa.

10 éve 2014. június 9. 10:21
3 rdos

@Krizsa: A 10000 év annyiban is jobb becslés lehet az elválásra, hogy kb. 10500 éve ért véget a jégkorszak, és a neolitikus vadászok az északra húzódó jéghatárt követve juthattak apránként a mai helyükre, É és K Európába. Ez megegyezik valamelyik urali nyelvrokonunk eredetmítoszával, mely szerint ők Ny-ról vándoroltak a mai lakhelyükre.

10 éve 2014. június 9. 08:39
2 Krizsa

@rdos: A finnugoroktól való szétválást én a "finnesek" 6 hiányzó mássalhangzója és a gyöknyelvészeti kutatások alapján min. 10.000 évre teszem - a többi stimmel:-).

10 éve 2014. június 9. 08:10
1 rdos

Népvándorlások korában, így tanították nekünk a történelmet, a népek “gyöttek-mentek” (és akik őslakosok, azok a nem gyött-mentek :-). Csak ezek a lusta tiroliak nem akartak népvándorolni már 5. évezrede.

hvg.hu/vilag/20131010_Megtalaltak_a_gleccsermumia_ma_is_elo_tir#utm_

Azért lehet ebben valami, amikor pl. a 2.ukrán front jött a pórnép nálunk is maradt pedig jól tudták mi vár rájuk ( kkbk.blog.hu/2012/06/14/szovjetek_es_a_nok ), a hajdadni uralkodó osztály egy része ment, aki maradt, azt meg elvitték Hortobágyra vagy Recskre. Az új “uralkdó osztályt” látjuk azóta is, hogy ezeket vinné már el a …

Pár tény Árpád honfoglaló magyarjairól.

index.hu/tudomany/tortenelem/magyar0131/

Kevés honfoglaló, igaz akal-tekini lovon érkezett, az itt élő nagy népesség pedig a neolit kor óta európai volt. A honfoglaló magyarság és az itt élők gén állománya jelentősen eltérő. Ez tudomány, szemköpszt a KuK-CCCP-s nyelvészettel.

Már csak az a kérdés, Árpád honfoglaló “magyarjai”, illetve az itt élők milyen nyelvet beszéltek.

A nem sokkal korábban hasonlóan kialakult Bolgár birodalomben a bolgár török államalapítók pár nemzedék alatt elszlávosodtak. A honfoglaló magyarok pedig elterjesztették a nyelvüket a jóval nagyobb lélekszámú ittélő között? A ma még első írott nyelvemlékünk (Feherruáru rea meneh…) a honfoglalást követő 6-8. generációból van.

És ha nem is tudomány, “csak” számtan

hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_n%C3%A9pzene

“Bartókék nem csak a gyűjtésben, hanem az osztályozásban, a kutatásban, rendszerezésben és a gyakorlati felhasználásban is jelentőset alkottak. Kialakult a népdalok osztályozási rendszere. Figyelembe véve a magyar nyelvterületen gyűjtött dallamok hihetetlenül nagy számát, ez emberfeletti munka volt. Csak Bartókék kb. 40 000 népdalt gyűjtöttek. Mára ez a szám 300 000-re növekedett, melyből „csak” 150 000 lejegyzett.”

Nem tudomány, csak számolás – számtan. A nemzetére kultúrájára (amúgy joggal) büszke 80 millás németség hány népdalt tudott gyűjteni?

Hatezret, mások szerint húszezret.

Szóval jöttek a harcos szittya-magyarok, közben meg egy csomó népdalt énekelgettek, hogy el ne felejtsék (a portyázások alatt volt rá idő, hogy memorizálják a jobbára békés témájú dalokat:-). Azok a bamba ittlakók pedig szépen megtanulták a harcos magyaroktól a környéken már senkivel nem rokon, bonyolult nyelvüket és hozzá fél milla népdalt is.

Vagy esetleg fordítva?

A hajdan volt nemességünknek a harcos szittya "magyar" múltja reális volt, reális lehetett, de a köznép történelme még feltárásra vár.

Erre tett kísérletet Cser Ferenc.

www.eltevedtidoszamitas.hu/pics/gyokerek.pdf

A finnugor nyelvrokonságunkat elfogadja, de a szétválást kb. 8000 évre teszi.