0:05
Főoldal | Rénhírek
Más nyelven magunkra és másokra is máshogy gondolunk

Héberül szimpatikusabbak a zsidók

Kétnyelvű izraeli arabok kevesebb elfogultságot mutatnak a zsidók iránt, amikor az arab helyett a héber nyelvet használják.

nyest.hu | 2010. augusztus 6.

Kutatók újabb bizonyítékát találták, hogy a nyelv kihat egész személyiségünkre. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a walesi Bangor Egyetem kutatói arab-héber kétnyelvű izraeli arabok segítségével azt vizsgálták, azok hogyan asszociálnak zsidó nevek alapján jó és rossz tulajdonságokra.

A tesztben héber, illetve arab nyelvű történetekben kérdeztek rá a szereplők vélt tulajdonságaira, tehát a kérdéseket közvetetten tették fel. Az eredmények egyértelműen azt igazolták, hogy ugyanazok az emberek máshogy gondolkodnak magukról és másokról is, ha más nyelvet használnak – jelenti a Free Market Mojo híre.

A teszten résztvevő arabok saját társadalmukra pozitívabban gondoltak mindkét nyelven, de lényegesen kisebb volt a különbség, amikor a héber nyelvet használták. A Psychological Science című lapban publikált cikk szerzőinek következtetése, hogy „az általunk használt nyelv megváltoztatja azt, ahogyan másokra gondolunk.” Ez az eredmény a lapunkban korábban már többször ismertetett nyelvészeti relativizmus elméletével is összefüggésben áll.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!