0:05
Főoldal | Rénhírek
תעודת בגרות

Héberből is lehessen érettségizni!

Az oktatási államtitkársághoz fordult három zsidó iskola annak érdekében, hogy héber nyelvből a továbbiakban is lehessen érettségi vizsgát tenni – közölte Verő Tamás rabbi csütörtökön az MTI-vel. Gloviczki Zoltán oktatásért felelős államtitkár az MTI megkeresésére az érettségi változásait rögzítő kormányrendeletben foglaltakat a vizsgarendszer ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakításának szándékával indokolta.

MTI | 2012. június 16.

A rabbi tájékoztatása szerint a héber nyelvet oktató három fővárosi iskola még május 2-án fordult az oktatási államtitkársághoz azzal kapcsolatban, hogy az addigi 24 idegen nyelv közül jó néhányból köztük héberből megszűnt az érettségi vizsga letételének lehetősége.

Mint a levélben írták,természetesen egyetértünk azon törekvéssel, miszerint a vizsgarendszerre vonatkozóan is alkalmazni kell a költséghatékonyságot. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az ország tradíciói alapján a héber nyelv egyfelől klasszikus nyelv, másfelőlugyan formálisan nem nemzetiségi nyelv, de még jelenleg is sok családokbanélő kultúrája van a zsidó hagyományok őrzésének, (...) melynek szimbolikus megtartója az országban több iskola által oktatott héber nyelv. Hozzátették: a héber nyelv ismerete nélkül sem a zsidó vallás gyakorlata, sem pedig az etnikai kisebbségi létezés feltételei nem biztosítottak.

Gloviczki Zoltán az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében rámutatott: az érettségi változásait rögzítő kormányrendelet elfogadása után érkezett hozzájuk a héber nyelv érettségi vizsgájának ügyében a fenti levél. Mint írta, a rendelet egyik célja, hogyaz európai gyakorlattól eltérően indokolatlanul sok választható tantárgyak számát csökkentse, valamintbiztosítsa a vizsgarendszer áttekinthetőbb, ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakítását.

A kormányrendelet szerint a jövőben angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből érettségizhetnek a diákok tette hozzá.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. június 16. 19:41
5 elhe taifin

@kalapacs: Ja, tényleg... ezért nem kell éjjel kettőkor (Japán idő szerint) internetezni :))) Na megyek is aludni :)

12 éve 2012. június 16. 19:29
4 kalapacs

@elhe taifin: Volt, de nem lesz. Pont errol szol a cikk.

12 éve 2012. június 16. 19:23
3 elhe taifin

Eszerint tavaly már volt középszintű érettségi héberből: www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_2011maj/heber_nyel

12 éve 2012. június 16. 19:01
2 kalapacs

"...a Magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből érettségizhetnek a diákok."

Nem ertem. A harom budapesti iskola, amiben a hebert oktatjak, az nem Magyarorszagon van? ... Akkor meg miert nem lehet belole erettsegizni?

Kotve hiszem, hogy a japan nyelv vizsgaztatasa kolotseghatekonyabb lenne, mint a hebere.

Semmi masrol nincsen szo, az orban kormany (direkt kisbetuvel) antiszemita politikaja nyilvanul meg ebben is. Ezzel kivanjak neheziteni a zsido kissebbseg eletet.

12 éve 2012. június 16. 18:11
1 elhe taifin

Japán, arab stb érettségi eddig is volt, nem? Vagy időközben ezeket már eltörölték?