0:05
Főoldal | Rénhírek

Genetika: nincsenek etnikai csoportok

Genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok - derült ki egy nemzetközi DNS-vizsgálatnak köszönhetően, amely több genetikai különbözőséget mutatott ki az etnikai csoportokon belül, mint azok között.

MTI | 2009. szeptember 2.

„A közép-ázsiai etnikai csoportokat sokkal jobban a társadalmi szabályok határozzák meg, mintsem az ősök, az öröklődés” – írják a kutatók tanulmányukban, amely a BMC Genetics című szaklapban látott napvilágot. A tanulmányról a ScienceDaily című tudományos hírportálon olvasható összefoglaló.

Az Evelyne Heyer, a párizsi Természettudományi Múzeum professzora által vezetett nemzetközi kutatócsoport a türk és az indoiráni nyelvcsaládon belül több népességet is vizsgált Közép-Ázsiában. A tudósok egyrészt a mitokondriumok – a sejtek energiaszerve – DNS-ét vizsgálták, a mitokondriális DNS ugyanis kizárólag anyáról öröklődik, ezért alkalmas emberi populációk eredetének vizsgálatára. Az apai öröklődést az Y-kromoszómán keresztül tanulmányozták.

„Vizsgálataink azt jelzik, hogy legkevesebb két, a türk nyelvcsaládhoz tartozó közép-ázsiai csoport esetében az etnikai hovatartozás sokkal inkább egy mesterségesen létrehozott társadalmi rendszer által fenntartott genetikai elhatárolódás, mintsem közös genetikai ősök eredménye” – hangsúlyozta Evelyne Heyer.

Az egyének által alkalmazott elkülönítés, amellyel magukat más etnikai csoportok tagjaitól akarták megkülönböztetni, általában kulturális, nyelvi, gazdasági, vallási és politikai jellegű volt.

Evelyne Heyer és kollégái kimutatták a közös ős hiányát specifikus etnikai csoportban: átlagosan több genetikai különbözőség mutatkozott meg az etnikai csoportokon belül, mint azok között.

A francia tudós az eredményeket kommentálva rámutatott: az olyan genetikai adatok elemzése, mint amilyenek e kutatásban szerepeltek, fontos szerephez juthatnak etnikai kérdések vizsgálatakor.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...