0:05
Főoldal | Rénhírek

Agy, társas élet, videómegosztás

Otthonában is megtekintheti Pléh Csaba előadását a nyelv kialakulásának meghatározó biológiai és társadalmi feltételeiről.

nyest.hu | 2014. március 7.

Megtekinthetővé vált a A Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport 2014. évi tavaszi Nyelvkeletkezés és evolúció című előadás-sorozatának március 3-án elhangzott előadása. Pléh Csaba A nyelvkeletkezés három komponense: az agy, a társas élet és a kommunikáció megváltozása című előadásának felvétele.

Az előadás a mai nyelvevolúciós elméletek Hauser, Chomsky és Fitch nyújtotta rendszerezéséből indul ki, mely elkülöníti a tágan és a szűken értelmezett nyelvi készségeket. Bemutatja, hogy az emberré válás során milyen jelentősebb agyi változások mentek végbe; hogyan növekedett meg a kérgi szabályozás szerepe és milyen mozgásszerveződés alakult ki; hogyan vezetett ez egy sajátos „motoros szintaxishoz” és milyen új kognitív szerevezést tett ez lehetővé; illetve milyen genetikai lépéseket kapcsolunk hozzájuk.

A nyelv evolúciójának kutatása egy másik ágon a sajátos társas mozzanatokat emeli ki, a gondolattulajdonító rendszer, s a személyközi versengés és együttműködés kiegyensúlyozását. Ebben különleges jelentősége van az információs osztozkodásnak s a természetes pedagógia kibontakozó rendszerének. Maga a társas értelem sokak értelmezésében a legdöntőbb az emberré válást irányító mozzanat, melynek következménye lenne a természetes nyelv megjelenése.

A kommunikációs mozzanatot illetően az előadás bemutatja azokat az elméleteket, amelyek a gesztusnyelv elsődlegességét és az átfogó közlési és reprezentációs változásokat állítják előtérbe. Kitér az előnyelv feltételezhető mondattani és kategoriális szerveződésére, s hogy hogyan válthatta ezt fel a „modern szintaxis”.

Az előadást azzal zárul, hogy milyen viták vannak az előnyelv–nyelv váltásról, hogyan értelmezhetjük a szigorúan adaptációs és az exaptációs mozzanatokat a nyelv kialakulásában.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!