0:05
Főoldal | Rénhírek
várunk felszabadulásának ünnepe

Gárdonyi-emléknap

Október 17-e, "az Egri vár védőinek a török seregek felett aratott dicsőséges győzelme" napjának Gárdonyi Géza emléknappá nyilvánítását kezdeményezte a fideszes L. Simon László.

MTI | 2012. december 1.

A parlamentnek benyújtott határozati javaslatában a kulturális államtitkár jelezte, 2013-ban lesz „nemzeti irodalmunk egyik legkiválóbb alkotója”, Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója, ebből az alkalomból indítványozza, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa emléknappá október 17-ét.

A határozat elfogadásával a parlament felkérné az oktatásért felelős minisztert, javasolja a köznevelési intézményeknek, hogy ezen a napon Gárdonyi Géza Egri csillagok című művével foglalkozva emlékezzenek az íróra és a magyar történelem e kiemelkedő eseményére.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. december 4. 13:57
1 Sigmoid

Szegény Gárdonyi, teljesen "egykönyves íróvá" redukálódott mára a népesség jelentős hányadának a szemében... Pedig ő maga tudtommal nem az Egri Csillagokat tartotta legjobb művének.

Amúgy ha már Gárdonyira emlékezünk, akkor hadd ajánljam a kedvenc könyvsorozatomat tőle, a "Göre Gábor bíró úr" sorozatot, amiket elsőként újságban, rövid humoros "levelekként" jelentetett meg az író...

A sorozat nem más, mint a magyar vidék, a vidéki parasztság kegyetlen, időnként egyenesen maró gúnnyal megírt paródiája. A szokásos gárdonyis humorral, szóval ha az Egri Csillagok humoros pillanatai bejöttek, ez olyan mintha csak azokból lenne egy antológia.