0:05
Főoldal | Rénhírek

Fogyatékossággal élők a felsőoktatásban

Jogszerűen fordulhatnak volt felsőoktatási intézményükhöz azok a fogyatékossággal élő hallgatók, akik már záróvizsgát tettek, de a nyelvvizsga hiánya miatt oklevelüket nem vehették át.

MTI | 2013. január 2.

Szabó Máté ombudsman szerint egyes felsőoktatási intézmények nem egységes gyakorlattal érvényesítik a fogyatékossággal élő hallgatók jogait, ezért egyértelmű jogszabályok meghozatalára kérte az emberierőforrás-minisztert. Az ombudsman MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vizsgálat több ellentmondásra mutatott rá a felsőoktatásban tanuló, fogyatékossággal élő hallgatók esetében. A fogyatékossággal élő ember fogalmának meghatározása és a személyi kör például nem egységes az ENSZ Egyezményben és a felsőoktatásra vonatkozó szabályokban. Szabó Máté szerint ez a nem egyértelmű vagy hiányos jogi szabályozás miatt történhetett.

Szabó Máté szerint a korábbi és a jelenlegi szabályok értelmében is jogszerűen fordulhatnak volt felsőoktatási intézményükhöz azok a fogyatékossággal élő hallgatók, akik már záróvizsgát tettek, jogviszonyuk megszűnt, de a nyelvvizsga hiánya miatt oklevelüket nem vehették át. Kérelmüket a felsőoktatási intézménynek annak tartalma szerint, érdemben kell elbírálnia, és nem hivatkozhat az időközben megszűnt hallgatói jogviszonyra. Az ombudsman az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, és kérte a jogszabályok közötti összhang megteremtését, a felsőoktatási intézmények rektorainál pedig kezdeményezte, hogy a jogszabályban foglaltak szerint segítsék elő a fogyatékos hallgatók jogainak érvényesülését.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
6 éve 2013. január 2. 18:03
2 Sigmoid

- Hogy hívják a félkezű hullát?

- Fogyatékossággal nem élő.

6 éve 2013. január 2. 18:01
1 Sigmoid

Fogyatékos -> Fogyatékkal élő -> Fogyatékossággal élő -> Fogyatékossággal éléssel élő / Fogyatékos mivolttal együttélő / Fogyatékosságossággal élő / ...

Szerintetek mi lesz a következő?