0:05
Főoldal | Rénhírek
Hazaküldik őket?

Az egyetem bukott meg a vizsgán

Több mint kétezer külföldi hallgatót toloncolhatnak ki Nagy Britanniából, mivel felfüggesztették az egyetemük vízumkiadási engedélyét. A diákok megdöbbentek, de nem adják fel.

nyest.hu | 2012. szeptember 6.

Hatalmas felháborodást váltott ki Nagy-Britanniában, hogy a bevándorlási hivatal visszavonta az egyik londoni egyetem azon jogát, hogy az Európai Unión kívülről érkező diákok számára vízumot biztosítson – számolt be nemrégiben a BBC News. Ha a jogi helyzet a tiltakozások ellenére sem változik, mintegy kétezer külföldi, részben tengeren túli diák sorsát pecsételheti meg: őket ugyanis gyakorlatilag kitoloncolhatják az országból.

A London Metropolitan Universityn (LMU) rengeteg külföldi hallgató tanul. A világ minden részéről érkeznek ide diákok, ugyanis a brit diplomát sok helyen jóval többre értékelik, mint a másutt megszerzett képesítéseket. Akinek tehát van elég pénze a tandíjra, illetve az egyetem által támasztott nyelvi követelményeknek is meg tudott felelni, vízumot kapott, és tanulhatott az LMU-n.

Augusztus utolsó napjaiban azonban kiderült, hogy a belügyminisztérium égisze alatt működő bevándorlási hivatal egy előzetes vizsgálat során az egyetemnél olyan adminisztratív problémákat talált, amelynek következtében most felfüggesztik az engedélyét. Ami egyben azt is jelenti, hogy az LMU több mint 2000 érintett hallgatója illegálisan tartózkodik az országban. Az egyetem természetesen megtámadta a hivatal döntését, de kétséges, hogy ennek időben eredménye lehet. Addig is felállítottak egy munkacsoportot, amely segít az érintett hallgatóknak abban, hogy más egyetemeken legálisan folytathassák tanulmányaikat.

London Metropolitan University: bejárat, de nem mindenkinek
London Metropolitan University: bejárat, de nem mindenkinek
(Forrás: Wikimedia Commons / Steve F / CC BY-SA 2.0)

A brit bevándorlási hivatal (UK Border Agency; UKBA) egy fél évvel ezelőtt készült vizsgálat alapján azt találta, hogy az LMU sorozatosan és rendszerszerűen hibákat követett el az EU-n kívüli hallgatókkal kapcsolatos adminisztrációban. A vizsgálatból kiderült, hogy három fő területen is megbukott az egyetem. Egyrészt: a megvizsgált 101 hallgató közül minden harmadiknak nem volt érvényes tartózkodási engedélye. Másrészt: az átvizsgált ötven hallgatói kartonból húszról derült ki, hogy az illetőnek nincs igazolása arról, hogy megfelel az egyetem által támasztott angol nyelvtudási követelménynek. Harmadrészt: 250 hallgatóból 142-ről (tehát az esetek 57 százalékában) az egyetem nem tudta igazolni, hogy a diákok valóban látogatják-e azokat a kurzusokat, amelyekre beiratkoztak. Mindezen hiányosságok alapján vonta vissza az egyetem engedélyét.

A tengeren túli vagy az EU-n kívülről érkező diákokat sokkolta a hír. Ashiqur Rahman Bangladesből érkezett, most harmadéves lenne, év végén – tervei szerint – BSc diplomát szerezne informatikából. Elmondása szerint eddig 25 ezer fontot fizetett be az egyetemre tandíjként, ehhez jön még hozzá a megélhetésre és a lakásra fordított összeg. „Utánanéztem annak, hogy más egyetemeken tudom-e folytatni a tanulmányaimat – mondta el a BBC-nek nyilatkozva–, de úgy tűnik, hogy a másodévet mindenképp meg kéne ismételnem. Ami azt jelenti, hogy teljesen feleslegesen egy évvel hosszabbítanám meg az itt tartózkodásomat, ami újabb kiadásokat jelentene számomra. Ezt pedig nem biztos, hogy megengedhetem magamnak: apámat nyugdíjazták, és ő az, aki kifizette nekem a tanulmányaimat.”     

Donna Marie Winstanley nagyon hasonló cipőben jár. Ő Hongkongból érkezett Londonba tanulni, harmadéves nemzetközi kapcsolatok szakos hallgató. Elmondása szerint, amikor az egyetemen arról érdeklődött, hogy mi lesz a hozzá hasonló diákok sorsa, megnyugtatták, mondván, hogy a változások csak az újonnan felvett hallgatókat érintik. De hamarosan értesült arról, hogy a helyzet egyáltalán nem ez, így a probléma őt is érinti. Azt mondja, azért jött Londonba tanulni, mert egy itt megszerzett diplomával jóval nagyobb esélye van elhelyezkedni Ázsiában. Eddig 16 ezer fontot költött el tandíjra, és úgy készült, a következő évre is befizeti a 8 ezer fontot, majd egy nemzetközi szervezetnél szeretett volna elhelyezkedni. Azt mondta: „Nem akarom elhagyni Londont!”

Az, hogy mi lesz az ő és a hozzá hasonló diákok sorsa a London Metropolitan Universityn, egyelőre nem lehet biztosan tudni. Az egyetlen biztos lehetőségnek egyelőre az tűnik, hogy más brit egyetemre próbálnak átjelentkezni.

Források

London Metropolitan University students fear deportation

London Met crisis will damage UK's brand, says vice-chancellor

London Metropolitan University: Overseas students react

London Met student: ’I'm petrified’

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!