0:05
Főoldal | Rénhírek

Figyelmeztető feliratokat végre magyarul is!

Nyílt levélben szólította fel Rudolf Chmel, szlovák kisebbségügyi és emberjogi miniszterelnök-helyettest egy révkomáromi városi képviselő: tegye meg a szükséges lépéseket, hogy közelmúltban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében az emberek életét, egészségét, biztonságát és vagyonát veszélyeztető feliratok mihamarabb a kisebbségek nyelvén is megjelenjenek.

MTI, Kokes János | 2011. július 28.

„Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy tömeges megoldásra volna szükség a villamos művek, a gázművek és a benzintöltő állomások esetében, mivel itt nagy számban jelennek meg olyan feliratok, amelyeket a fenti törvény említ” – írja Keszegh Béla, független révkomáromi képviselő az MTI pozsonyi irodájába is eljuttatott nyílt levelében.

„Ezért kérném hivatalosan a miniszterelnök-helyettes urat és hivatalát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügyben. Vannak esetek, amikor a civilek matricázása segít előbbre lépni, azonban ebben az esetben, nagyvállalatokról lévén szó, az önök fellépése lehet előremutató” – olvasható a levélben.

”Azért fordultam beadvánnyal a miniszterelnök-helyetteshez, mivel úgy gondolom a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetőséget ad a kétnyelvűség bővítésére bizonyos nagyvállalatok esetén” – mondta kedden Révkomáromban újságíróknak a városi tanács független képviselője.

Meggyőződése szerint olyan fontos figyelmeztető feliratokat kellene elhelyezni a megfelelő helyeken magyarul, amelyek eddig szinte kizárólag csak szlovákul voltak láthatóak: például Vigyázz, elektromos berendezés!, Vigyázz, gáz!, Ne olts vízzel vagy poroltóval!, Tilos a  dohányzás és a nyílt láng használata!

A révkomáromi önkormányzat már korábban határozatban hívta fel a kétnyelvűség betartására a városhoz tartozó intézményeket és szervezeteket; a hiányosságokat az érintettek szeptember végéig kötelesek eltávolítani.

„Meggyőződésem: kiemelten fontos, hogy vizuális kétnyelvűségben nőjenek fel a mostani fiatalok, mivel így a későbbiekben teljesen természetes lesz mindenki számára, hogy a kisebbségek által lakott területeken az adott nyelv a helyi közösséget gazdagítja” – vélekedett Keszegh Béla.

Szlovákiában az utóbbi időben felerősödött a magyar önkormányzati és a civil szféra követelése a kétnyelvűség gyakorlati alkalmazására a magyarok által lakott területeken.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!