0:05
Főoldal | Rénhírek

A nyelvalap is, a nyelvtörvény is butaság

A nyelvalap nem azért rossz, mert beavatkozást jelent Szlovákia belügyeibe, hanem egyszerűen szerencsétlen – így a Sme című szlovák napilap.

MTI | 2010. február 2.

A magyar kormány által létrehozott nyelvalap ugyanolyan felesleges és buta dolog, mint a szlovákiai államnyelvtörvény – írja a Sme című szlovák liberális napilap hétfőn.

A nyelvalap létrehozása nem azért rossz, mert beavatkozást jelentene Szlovákia belügyeibe, ahogy azt a szlovák kulturális tárca állítja, amely a botrányt a nyelvtörvény módosításával kiprovokálta, és amely szüntelenül ismétli azt a hazugságot, hogy a jogszabály nem érinti a nemzeti kisebbségek nyelvét. Budapestnek joga van beleszólnia a törvénybe és törődnie az itteni magyar kisebbséggel ugyanúgy, ahogy azt az emberi jogi problémák esetében az Egyesült Államoktól kezdve egészen az EBESZ-ig sokan mások is teszik – mutat rá Peter Morvay, a szerző.

„Az a mód, amelyet Magyarország nem első ízben választott, azonban szerencsétlen és nem vezet eredményre. Szlovákia nem egy észak-koreai típusú diktatúra, és bár a nyelvtörvény lényegét tekintve nem jó, egy szomszédos és partnerország nem támogathatja megsértését. Az a politikai kötelezettségvállalás azonban, hogy a törvény megsértéséért járó pénzbüntetéseket átvállalják, közvetett támogatást jelent a törvény megsértéséhez és annak megkerüléséhez – állítja Morvay.

Szerinte a nyelvalap működtetésének szabályai olyan homályosak, mint a nyelvtörvényé. Míg a nyelvalapot kezelő civilek azt állítják, hogy a pénzt elsősorban jogsegélyezésre fogják felhasználni, s csak végső esetben büntetések ellentételezésére, a magyar kormány képviselői pont az ellenkezőjét állítják. A politikai marketing szempontjából nyilván hálásabb a szenvedő testvérek közvetlen megsegítése, mint valamiféle vita a törvény értelmezéséről. Nyilván ezért javasolta ezt a Fidesz már a tavalyi évben.

„A Bajnai-kormány csapdába esett, olyan kötelezettséget vállalt a magyar állam nevében, amelynek mértékét nehéz megbecsülni. Ez a kötelezettségvállalás ráadásul a kisebbségi nacionalisták politikai játékainak a túszává is tette, nekik ez a választás előtt szintén nagyon jól jött” – zárja kommentárját a Sme.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!