0:05
Főoldal | Rénhírek

Államnyelvtörvény: mindkét félnek árt

Bugár Béla szerint a szlovákiai államnyelvtörvény nem használ a szlovák-magyar kapcsolatoknak, s nem jó, hogy a jogszabály néhány hónappal a parlamenti választások előtt lépett életbe.

MTI | 2010. február 8.

„Jó lenne, ha ezt a (szlovák) kormány is tudatosítaná magában” – nyilatkozta újságíróknak a Híd párt elnöke azt követően, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa Pozsonyban találkozott a párt képviselőivel.

Knut Vollebaek hétfőn egynapos látogatást tesz Pozsonyban, ahol vezető szlovák politikusokkal, illetve a magyar kisebbség vezetőivel tárgyal. Az EBESZ főbiztosa a Híd képviselőivel találkozva az iránt is érdeklődött, hogy van-e egyensúly az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvény között.

„Érdeklődött, megkezdődött-e a nemzeti kisebbségi nyelvek használatát szabályozó törvény módosítása, illetve, hogy elkezdődött-e a nemzeti kisebbségekről szóló törvény kidolgozása. Tájékoztattuk, hogy nem. Törvényalkotási szempontból erre a választás előtt már nincs lehetőség, míg politikai szempontból ezzel vissza lehetne élni, s ennek nincs értelme” – fejtette ki a Híd elnöke.

Bugár elmondta: Vollebaek megígérte, hogy az EBESZ hat hónapon át figyelemmel fogja kísérni a módosított államnyelvtörvény gyakorlati alkalmazását, majd a tapasztalatokat kiértékeli.

Vollebaeknek a magyarországi nyelvalappal kapcsolatos kérdésére válaszolva Bugár kijelentette, hogy azt pozitív gesztusnak tekintik.

Vollebaek pozsonyi tartózkodása során előadást tart a szlovák Külügyi Társaságban. Előadásának témája: a nyelvhasználat egyensúlyának keresése a társadalmi integráció folyamatában.

A kisebbségügyi főbiztos legutóbb tavaly szeptemberben járt Pozsonyban a módosított szlovákiai államnyelvtörvény kiváltotta vitákkal kapcsolatban. A magyar fél véleményét Vollebaek szintén szeptemberben Budapesten hallgatta meg.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...