0:05
Főoldal | Rénhírek

A szlovákok már az ország felbomlását látják

Indulatok és nagyon éles szóváltás jellemezte csütörtökön is a kisebbségi nyelvek hivatalos szlovákiai használatát szabályozó törvény módosításának vitáját a pozsonyi parlamentben.

MTI | 2011. március 31.

A Híd magyar-szlovák párt által kidolgozott javaslat egyebek között szorgalmazza, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt az eddigi 20 százalékról 15 százalékra csökkentsék, azaz a településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét.

Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt felszólaló képviselői szinte már Szlovákia felbomlását és az ország déli részeinek Magyarországhoz való csatolását vizionálták, ha elfogadásra kerül a törvénymódosítás.

Anna Belousovová, az SNS-ből kizárt független képviselő úgy vélte: ha elfogadják a módosítást, Szlovákiában káosz alakul ki, s a szlovákok diszkriminálva lesznek saját hazájukban. A mai magyar-szlovák határon az lesz kiírva, hogy „Felvidék”, a mai Komárnoból népszavazás útján „Komárom” lesz, amely tele lesz magyar állampolgárokkal, Orbán Viktor híveivel.

Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője szerint a szlovákok már eddig se tudták magukat mindig megértetni Dél-Szlovákiában, s ezután a helyzet még rosszabb lesz. Szintén arról beszélt, hogy „az irredenta és revizionista” magyarok célja Dél-Szlovákia Magyarországhoz csatolása.

Pavol Hrusovsky, a parlament kereszténydemokrata alelnöke nyugalomra intett, s azt hangsúlyozta: nem indulatokra, szélsőséges véleményekre, hanem párbeszédre és értelmes érvekre van szükség.

„Lemondtunk a párbeszédről, a tárgyalásokról és a valóság realista szemléletéről” – jellemezte a helyzetet Hrusovsky. „Szeretnék mindenkit felszólítani: gondolkodjon el arról, hogyan lehet szellemi és valóságos hidakat felépíteni” a szlovákok és a magyarok között – szögezte le a politikus. Úgy vélte, hogy a nemzeti kisebbségek érzékeny problémáját nem lehet megoldani a múlt ismerete nélkül. „A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) további tárgyalásokat tart szükségesnek Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettessel (Híd), a törvény előterjesztőjével és az ellenzékkel is” – tette hozzá Hrusovsky.

Bugár Béla, a Híd elnöke „államférfihoz méltónak” minősítette Hrusovsky szavait. Rámutatott: értelmetlen állandóan azt nézni, mit csinál Orbán Viktor vagy Magyarország. Mi itt élünk Szlovákiában, s ezért itt kell megtenni mindent annak érdekében, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat az országban.

A szerdán megnyílt vita pénteken folytatódik. Még 11 képviselő szeretné elmondani véleményét az ügyben.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. április 7. 16:32
2 Fromm

Szegeny szlovakok meg mindig nem jottek ra, hogy nem egyedul elnek szlovakiaban. Vajon azt azert tudjak, hogy a foldon nem a szlovak az egyetlen nep?

13 éve 2011. április 1. 10:39
1 doncsecz

Vizionáljon mindenféle hülyeséget az SNS, megint alkoholmámorban lehetnek a tagjai. Nem lesz semmiféle elcsatolás, de feszültség az ezentúl is lesz