0:05
Főoldal | Rénhírek

Felmentettek egy koránégetőt Franciaországban

Felmentette hétfőn a strasbourgi büntetőbíróság azt a 30 éves férfit, aki tavaly októberben feltett az internetre egy videót, amelyen felgyújt egy Koránt, majd az égő kötetet levizeli.

MTI | 2011. május 10.

Az ügyészség gyűlöletre való uszítás vádjával indított eljárást a videót készítő férfi ellen, s három hónap elzárás, valamint ezer euró pénzbüntetés kiszabását kérte a provokáció miatt. „Gyűlöletre uszít a muzulmánokkal szemben, hiszen mindenki tudja, hogy a World Trade Centert muzulmán szélsőségesek támadták meg. A Korán levizelése pedig a nem muzulmánokat uszítja gyűlöletre a muzulmánokkal szemben” – hangsúlyozta az ügyész.

A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a felvétel nem lépte túl a véleménynyilvánítás szabadságának határait, s „olyan terrorcselekményeket bélyegzett meg, amelyekkel nem azonosítható a muzulmán közösség”.

Az egyik strasbourgi külváros, Bishheim egyik lakója, Ernesto Rojas Abbate amatőr filmes 2010. október 2-án  a blog-video.tv elnevezésű internetes oldalon egy webkamerával rögzített adásban azzal „szórakozott”, hogy a Korán lapjaiból papírrepülőket hajtogatott, amelyeket a New York-i World Trade Center tornyait jelképező vizespoharak felé röpített. Az egyórás „műsor” végén tüzet rakott, amelyben elégette a teljes Koránt, majd az égő kötetet levizelte.

A felvétel tiltakozást váltott ki a strasbourgi muzulmánok körében. A hatóságokat Abdelaziz Choukri, a strasbourgi nagymecset megbízott vezetője értesítette. A férfi ellen nemzeti, faji vagy vallási gyűlöletre való uszítás gyanújával indult eljárás, amely egy évi szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

Rojas Abbate – aki egy informatikai cégnél áll alkalmazásban – a tárgyaláson az vallotta, hogy az ötlet azután született, hogy Terry Jones amerikai tiszteletes 2010 szeptemberében azzal fenyegetőzött, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján nyilvánosan elégeti az iszlám szent könyvének 200 példányát.

„Olyan műsorokat készítettem, amelyekben mindenen gúnyolódtam... Nem hiszem, hogy tilos lenne bárkinek egy könyvet otthon elégetnie” – vallotta a gyanúsított.

Az ügyészség egyelőre nem jelezte, hogy fellebbez-e a bíróság döntése ellen. Philémon Lequeux, a Licra elnevezésű rasszizmus elleni civil szervezet nevében – amely a per egyik felperese volt – viszont „szánalmasnak” minősítette a felmentő ítéletet.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. május 10. 10:07
1 Kackac

Azért ott rend van :) Csak itt van rasszizmus nálunk. Kíváncsian várom, hogy ugyanezt Tórával mivel büntetnék? Az beleférne-e a véleménynyilvánítás szabadsága bekezdésbe? :) Esetleg egy javaslat, amely a cigány származású focisták számának maximálását javasolná az MLSZ-nek? Bár ez azért nem jelentene valós korlátozást :)