0:05
Főoldal | Rénhírek

Gyülöletbeszéd volt-e a miniszterelnök ünnepi beszéde?

A 444 szerzője a gyűlöletbeszéd paneljeit azonosította a miniszterelnök március 15-én elhangzott beszédében.

nyest.hu | 2016. március 21.

Érdekes elemzést írt a 444-en Magyari Péter a miniszterelnök március 15-én elhangzott beszédéről. A szerző a gyűlöletbeszéd általános paneljeit igyekszik azonosítani Orbán szövegében. Ilyenek a szerző szerint a politikai ellenfélként azonosított személyek, ellentüntetők megfosztása emberségüktől (paraziták), alacsonyabb rendű ösztönlényként történő feltüntetése. 

Gyülöletbeszéd volt-e a miniszterelnök ünnepi beszéde?
Forrás: Orbán Viktor hivatalos FB-oldala

Amikor 2009-ben a Gyurcsány-kormány igyekezett a gyűlöletbeszédet kriminalizálni, a nyest is igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a kérdés meglehetősen összetett, és hogy a büntetőjogi kategóriába emelés nem feltétlen eredményes eszköz a gyűlöletbeszéd terjedése ellen – ekkoriban a gyűlöletbeszéd paneljei jellemzően marginális csoportok kommunikációjára voltak jellemzőek.

2009-es cikkünkben – érdemes esetleg most újraolvasni – egyebek mellett így írtunk erről a jelenségről:

Magyarországon napjainkban nincs diktatúra, de léteznek kis csoportokhoz köthető gyűlöletkeltő mechanizmusok. Ezek képlete azonos a náci, illetve a kommunista diktatúrákban alkalmazott gyűlöletbeszédek működésével. A gyűlöletbeszédben három egymásra épülő fokozatot lehet megfigyelni: 1. sztereotipizálás, 2. metaforizáció, 3. tettre való felhívás.

A miniszterelnöki beszédet itt, Magyari Péter cikkét itt találja.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2016. március 28. 14:03
3 istentudja

"Érthetetlen, hogy Nyakó Istvánék népszavazási kezdeményezése, a tanárok tüntetése vagy egy bőven a parlamenti küszöb alatt mért párt politikusának kampánya hogyan válthat ki ennyi agressziót a kormányoldaltól. Két és fél évvel a következő választások előtt, a közvélemény-kutatásokat meggyőzően vezető erőnek mi szüksége van az ennyire brutális fordulatra? Mitől félnek ennyire?"(Orbán parazitái)

Számomra is érthetetlen,hogy Orbán Viktor miért sértegeti az élősködőket.Szerintem sincs semmi szüksége rájuk.Mert vagy csak kuporognak naphosszat a parlamenti küszöb alatt,vagy parazit állnak a cs-ávók.És remegnek,félnek,mint Ufer (Du bist so zitternd, so mager.)

8 éve 2016. március 28. 08:40
2 blogen

Ez a beszéd a legtöbb idegen nyelvre lefordított magyar politikai megnyilvánulás és minden bizonnyal Orbán Viktor a legbefolyásosabb magyar politikus Európában Andrássy Gyula óta.

gatesofvienna.net/2016/03/a-rosetta-ston...viktor-orban-polish/

8 éve 2016. március 21. 22:34
1 Galván Tivadar

"a politikai ellenfélként azonosított személyek, ellentüntetők megfosztása emberségüktől (paraziták), alacsonyabb rendű ösztönlényként történő feltüntetése."

Nincs új a nap alatt: már Torgyán pártelnök is illiberális, bocsánat, álliberális férgezett annak idején, már nem emlékszem, milyen alkalomból. Könnyen lehet, hogy akkor is épp márc. 15-e volt, mert tavaszi féregirtásról is ábrándozott a neves jogtudós.

Ajánlott irodalom: Victor Klemperer: LTI.