0:05
Főoldal | Rénhírek

Európai Kutatási Térség

A jövőben jobban hozzáférhetnek a kutatók és a nyilvánosság az Európában elért tudományos információkhoz az Európai Bizottság kedden Brüsszelben bejelentett intézkedéseinek köszönhetően.

MTI | 2012. július 18.

A bizottság szeretné elérni, hogy 2016-ra a közfinanszírozású kutatásokból származó cikkek 60 százaléka nyílt hozzáférésű legyen, ezért 2014-től az uniós finanszírozású valamennyi tudományos publikációt nyilvánossá kell tenni, és ugyanezt javasolja a testület az EU-tagállamok kormányainak is. Ennek révén állítják Brüsszelben – „megsokszorozódik Európa innovációs kapacitása, az állampolgárok pedig gyorsabban válhatnak a tudományos felfedezések haszonélvezőivé.

Bejelentett az Európai Bizottság kedden olyan javaslatokat is, amelyek révén az unió vonzóbb terepet kínálhat a klinikai kutatások számára. A testület egyebek között a gyógyszerekre irányuló vizsgálatok szabályainak egyszerűsítését javasolja, miközben a javasolt intézkedéseka lehető legmagasabb színvonal fenntartásáról is gondoskodnak a betegbiztonság, valamint az adatok megbízhatósága és megalapozottsága területén. Az EU-ban évente több mint 20 milliárd eurónyi beruházást fordítanak klinikai kutatásokra.


Az unió végrehajtó szerve kedden közös nyilatkozatot és egyetértési megállapodásokat írt alá a főbb kutató és kutatásfinanszírozási szervezeteket képviselő testületekkel. Ezek célja, hogy segítsék kiépíteni az úgynevezett Európai Kutatási Térséget. Meghatározta a bizottság azokat a konkrét intézkedéseket is, amelyeket a tagállamoknak kell tenniük ennek érdekében.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!