0:05
Főoldal | Rénhírek

„Először mindig a szemét nézem meg”

Kizárt dolog, hogy egyetlen részletre fókuszáljunk az arcon, mondják amerikai tudósok. Az arcfelismerés ugyanis merőben más folyamat, mint pl. egy tárgy felismerése – írta a UPI.com.

nyest.hu | 2009. június 22.

Az emberi arcok felismerése mindig holisztikusan, azaz egészben, nem pedig részletekben zajlik – állítják amerikai tudósok, akik vizsgálatuk eredményét a Psychological Science nevű folyóiratban kívánják majd közzétenni. Így nincs értelme annak a női magazinokban vagy önismereti és hasonló tesztekben feltett kérdésnek, miszerint „Ön mit néz meg először a másik arcán?”.

Az emberi agy tehát összességében szemléli a másik személy arcát, míg a tárgyakat (pl. egy autót) részekre bontja, és a jól felismerhető, karakteres jegyekről (pl. a hűtőrácsáról vagy a féklámpáiról) azonosítja.

„Ez az ismeret az előnyünkre válhat, amikor olyan személyek tanulási folyamatait kívánjuk fejleszteni, akiknek gondjaik vannak az arcfelismeréssel. Ilyenek pl. az autisták” – mondta a kutatásról Isabel Gauthier, a nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...