0:05
Főoldal | Rénhírek

Drágulhatnak a nyelvtanfolyamok

Az akkreditációs szabályok változása miatt drágulhatnak a nyelvtanfolyamok – írja a Népszabadság csütörtöki számában.

MTI | 2010. április 29.

Egy áprilisban hatályba lépett kormányrendelet szerint az akkreditált képzési programot alkotó alegységek önállóan nem képeznek akkreditált programot, ami azt jelenti, hogy például a nyelvoktatásban az akkreditálás a teljes képzési időre, és nem ezen belül egy-egy tanfolyamra érvényes. Az akkreditálás az európai uniós támogatási pályázatoknál is feltétel.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem javasolja eltörölni a szabályt, mert azzal az akkreditációs eljárás lényegét tennék semmissé – hangsúlyozta a Népszabadság cikkében Szivi József, a minisztérium főosztályvezető-helyettese. A képző intézmények ugyanis nem azt valósítanák meg, és nem olyan óraszámban, mint amit az akkreditációs eljárás során ígértek.

Amennyiben a nyelviskolák a tanfolyamokat egyenként akkreditáltatnák, az, például a Katedra esetében legalább hétmillió forint költséget jelentene – nyilatkozta a lapnak Nagy Zoltán, a nyelviskola hálózat ügyvezető igazgatója.

Bertalan Tamás, a Felnőttképzési Szakértők országos Egyesületének elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy számos uniós programnál – munkahelymegtartó programként szervezett nyelvi vagy informatikai továbbképzés támogatás esetén is – feltétel az akkreditáció. Megjegyezte, hogy az új szabályozás legérzékenyebben a nyelviskolákat érinti.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!