0:05
Főoldal | Rénhírek

Csak egy olcsó beszédszintetizátor kellene

Az NVDA nyílt forrású szoftver honosítását végző közösség támogatókat keres egy jó minőségű magyar beszédszintetizátor elkészítéséhez.

IT café, Barna József | 2010. november 25.

Nemrég, október végén elkészült az Non-visual Desktop Access kifejezés rövidítésével NVDA-nak nevezett, Windows operációs rendszereken működő képernyőolvasó szoftver új, 2010.2-es kiadása – közölte nemrég a szoftver honosítását végző hazai közösség. A vakok és gyengén látók számára fejlesztett megoldás ingyenes és nyílt forráskódú.

A NVDA támogatja a ma leggyakrabban használt Windows operációs rendszereket, így a Windows XP-t, a Vistát és a Windows 7-et. Az alkalmazás már telepítés közben is nyújt beszédtámogatást, így akadálymentesen telepíthető, és rögtön használható. A 2010.2-es verzió legfontosabb újdonsága az úgynevezett képernyőhurok megjelenése, amely röviden egy, a program és a videokártya közti interfész – ennek köszönhetően az NVDA sokkal több információ felolvasására képes, és együtt tud működni olyan programokkal is, amelyekkel korábban nem tudott. Ezen túlmenően a szoftver a Firefox és az Internet Explorer mellett már támogatja a Google Chrome böngészőt is. A kiadásba számos hibajavítás is került, és szembetűnő változás, hogy a Windows Live Messengerben sokkal gördülékenyebb a felolvasás.

A program számos nyelvet támogat, köztük a magyart is, a hazai honosító közösségnek köszönhetően a felhasználói felület is magyar nyelvre van fordítva, illetve a beszédszintetizátor is a magyar nyelv kiejtési szabályai szerint szólal meg.

A fordítást végzők szerint az NVDA egyik nagy hendikepje, hogy a nyílt forráskódú, ám a kereskedelmi megoldásokkal összehasonlítva gyenge minőségű eSpeak beszédszintetizátort használja. Több cég is készít beszédszintetizátorokat, ám ezek nem olcsó megoldások. A honosító csapat ezért most támogatókat keres egy jó minőségű magyar beszédszintetizátor elkészíttetéséhez, amely sokat lendíthetne az ingyenes program népszerűségén, elsősorban a hazai és magyar anyanyelvű felhasználók körében

Erről a projektről a közösség részletesen ír az NVDA magyar weboldalán, ugyaninnen tölthető le a program magyar változata is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!