0:05
Főoldal | Rénhírek

Bukovinában lehet, Székelyföldön nem

Amíg a székelyföldi Kovászna megyében évek óta vita tárgyát képezi a Nagyajta határában található, háromnyelvű Székelyföld-tábla kihelyezése, Szucsáva (Suceava) megye bejáratánál a megyetábla mellett és több településnél hatalmas feliratok hirdetik, hogy Bukovinába érkeztünk, a kolostorok hazájába – írja a Krónika című kolozsvári napilap pénteki számában.

MTI | 2011. augusztus 20.

A lap írása szerint Gheorghe Flutur, a Szucsáva megyei önkormányzat demokrata-liberális (PDL) elnöke rendszeresen hangoztatja nyilatkozataiban, hogy Románia tervezett regionális átszervezése mellett Bukovina történelmi régiójának meg kell őriznie sajátos arculatát.

A Krónika cikkírója úgy véli, „elgondolkodtató”, hogy míg a helyi lapoknak nyilatkozó ellenzéki párti képviselők azt róják fel a Szucsáva megyei önkormányzat vezetőinek, hogy túl sok közpénzt költenek a régió népszerűsítésére és nem eléggé egységesek a bukovinai turizmusfejlesztési tervek, a székelyföldi megyékben a román politikusok körében már az is általános felháborodást kelt, ha a történelmi régió határában Székelyföld-táblát állítanak fel.

A kolozsvári Krónika „abszurdnak és érthetetlennek” tartja, hogy Romániában, ahol a kormány által kibocsátott határozatokban megjelenik a Ţara Haţegului (Hátszeg vidéke), Ţara Silvaniei (Szilágyság), Ţara Almăjului történelmi régió neve, vagy a belügyminisztérium egyik egységét, a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget hivatalosan a Barcaságról (ISU Ţara Bărsei) nevezik el, hallani sem akarnak a Székelyföld létezéséről.

A Szucsáva megye bukovinai részét turisztikai szempontból bemutató írás megemlíti, hogy Bukovina mára a romániai idegenforgalom egyik leglátogatottabb célpontjává nőtte ki magát. A bukovinaiak nagyon büszkék identitásukra, a magyarokat szeretettel fogadják, és büszkén mesélnek arról, hogy egykor Bukovina is az Osztrák–Magyar Monarchia része volt – írja a Krónika.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!