0:05
Főoldal | Rénhírek
Kiberkonferencia Budapesten

Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és a fejlődésért

Fontos, hogy az emberek megbízható hálózatot használhassanak, a biztonság a bizalom alapja. A szabadság az információáramlásra utal, a fejlődés pedig a könnyebb hozzáférést, a társadalmi és gazdasági fejlődést jelenti.

MTI | 2012. szeptember 21.

A számítógépes bűnözésről, az internet biztonságáról lesz szó egyebek között az október eleji budapesti kibertér-konferencián – mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. Az év egyik legkiemelkedőbb magyarországi rendezvényének nevezte az október 4–5-i tanácskozást. A konferencián több, a kibertérrel kapcsolatos kérdést vizsgálnak – mondta, ezek között említette a nemzetközi szabályozást, az állam, a magán- és a civil szektor közötti kapcsolatot, a számítógépes bűnözést, továbbá az internet biztonságát. Ezek rendkívül fontosak, hiszen „az egész életünket átszövik” – mutatott rá a tárca politikai igazgatója, a biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Mint mondta, a konferencia mottója: bizalommal és biztonsággal a szabadságért és a fejlődésért. A bizalom azt jelenti, fontos, hogy az emberek megbízható hálózatot használhassanak – közölte, hozzátéve, a tanácskozáson sok szó esik majd a biztonságról is, amely a bizalom alapja. A mottóban jelzett szabadság  az információáramlásra utal, a fejlődés pedig a könnyebb hozzáférést, a társadalmi és gazdasági fejlődést jelenti – magyarázta.

Sztáray Péter kiemelte, a tavalyi londoni tanácskozás első utókonferenciáját a budapesti Millenáris Parkban rendezik meg. A tervek szerint az eseményt Orbán Viktor miniszterelnök, William Hague brit külügyminiszter és Kim Szung Han dél-koreai külügyminiszter-helyettes nyitja meg, utalva arra, hogy az előző ilyen konferenciát Londonban, a következőt pedig Szöulban tartják – mondta. Közölte, várhatóan a résztvevők között lesz Toomas Hendrik Ilves észt államfő, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Carl Bildt svéd külügyminiszter, további szakminiszterek és több nagyvállalat képviselői.

„Ellenőriznünk kell a bankkártyaszámát – Ne kapd be a csalit, védd a pénzügyi adatokat.
„Ellenőriznünk kell a bankkártyaszámát – Ne kapd be a csalit, védd a pénzügyi adatokat.
(Forrás: Wikimedia Commons / Tabor )

A konferencián szeretnék ösztönözni az országokat arra, hogy csatlakozzanak a 2001-es, kiberbűnözés elleni budapesti konvencióhoz – mondta. Hozzátette: az előző, londoni tanácskozáshoz képest eltérést jelent, hogy Magyarország – földrajzi elhelyezkedése okán – a nyugat-balkáni országok képviselőit is meghívta. Kitért arra is, hogy a rendezvényen ifjúsági fórumot is szerveznek 17 és 25 év közötti fiataloknak, hiszen ők azok, akik a legaktívabban használják a világhálót.
A konferenciát a tanácskozás honlapján () folyamatosan, élőben közvetítik.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!