0:05
Főoldal | Rénhírek

Állandó kémkedés a neten

Szakemberek szerint feltételezhető, hogy külföldi kémek folyamatos hozzáféréssel rendelkeznek az amerikai hadsereg számítógépes hálózatához – hangzott el a Szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó albizottságának nyilvános meghallgatásán.

MTI | 2012. március 27.

A támadások kiszűréséhez a rendszerhez való hozzáférés ellenőrzése –például tűzfalak és átjárók beiktatása – helyett az adatok védelmére kell összpontosítania az amerikai fegyveres erőknek – mondta James Peery, a Sandia laboratórium információs rendszereket elemző részlegének vezetője. „Azt kell feltételeznünk, hogy az ellenség a saját hálózatunkon belül van” – hangsúlyozta.  „A gépeinken vannak, de így is működtetnünk kell (azokat). Valahogyan meg kell védenünk az adatokat” – idézte a BBC brit közszolgálati hírportál.

Kaigham Gabriel, a DARPA kutatóintézet igazgató-helyettese a „növekvő veszélyek” fényében a védelmi minisztérium jelenlegi kiberbiztonsági erőfeszítéseit „az óceánon való lebegéshez” hasonlította, amely ugyan elhalasztja, de nem akadályozza meg, hogy a Pentagon belefulladjon a rendszereinek védelme jelentette feladatokba. A védelmi minisztérium égisze alá 15 ezer hálózat tartozik, amelyek összesen 7 millió eszközt kötnek össze.

Gabriel kiemelte azt is, hogy habár a kormányzat milliárdokat költött hálózatai biztonságának szavatolására, azok továbbra is sebezhetők, a leggyengébb láncszemek pedig a felhasználok.

A kibervédelem gyengeségének egyik fő oka a személyzeti politika –emelte ki Michael Wertheimer, a nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) kutatási és fejlesztési részlegének igazgatója. Az alacsony bérek, az előléptetések elmaradása és a fizetések befagyasztása egyre nehezebbé teszi az amerikai kormány számára, hogy felkészült szakembereket alkalmazzon. „A számítógépes szakemberek képzése hanyatlásban van az országban” – közölte.

Wertheimer hozzátette, aggodalomra ad okot az is, hogy a Kongresszus és az emberek rövid távra terveznek: „Még a kutatásban is ritkán fordul elő, hogy lehetőségem van három évre előre gondolkozni (...) Úgy érzem, a nemzet fél egy vagy két évnél hosszabb távlatokban gondolkozni.”

A bizottság előtt megszólaló szakemberek szerint a washingtoni védelmi minisztériumnak stratégiát kell váltania az adatbiztonság szavatolására, az Egyesült Államoknak pedig utat kell találnia a rendszereihez hozzáférő államokkal szembeni megtorlásra.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!