0:05
Főoldal | Rénhírek

Banki szolgáltatás bennszülött nyelven

Mostantól a Kanadai Királyi Bank telefonos banki szolgáltatásai a két legnagyobb őshonos kanadai nyelven kríül és inuitul is elérhető.

nyest.hu | 2010. április 2.

Banki szolgáltatásokra manapság majdnem mindenkinek szüksége van, még akkor is, ha történetesen eszkimónak – ma már a politikailag korrekt megnevezésük Kanadában inuit – születik, és fókavadászatból él. Kanada őslakosainak banki ügyintézését igyekszik megkönnyíteni a Kanadai Királyi Bank (Royal Bank of Canada) a mostantól immár krí és inuit nyelven is elérhető telefonos banki szolgáltatásával – tájékoztat a CBC (Canadian Broadcasting Corporation) honlapja. Ez a két legnagyobb számban beszélt őshonos nyelv Kanadában: 117 ezer, illetve 35 ezer ember beszéli őket.

Kanada lakosságának 3,5 százaléka tartozik valamelyik őshonos indián törzshöz vagy az inuitokhoz: ez jelenleg 65 különböző indián és eszkimó nyelvet jelent. Az eszkimó kifejezés egy külső megnevezése a főleg az amerikai kontinens északi jeges vidékein élő őslakosoknak. Önmagukat inkább inuitnak hívják Kanadában, Alaszkában pedig jupiknak, vagy aleutnak.

Az őshonos kanadai nyelvek három kivételtől eltekintve – a két fent említett nyelven kívül még az ojibwe tartozik ezek közé – mára már veszélyeztetettnek számítanak. Az őslakosok többsége is általában az ország valamelyik hivatalos nyelvét, az angolt vagy a franciát beszéli, és csak kevesebb mint egy negyedüknek beszéli őseik nyelvét. Az Királyi Bank most bevezetett szolgáltatása segíthet, hogy legalább ezek a legnagyobb számban beszélt őshonos nyelvek fennmaradhassanak.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!