0:05
Főoldal | Rénhírek

Az egykori Felső-Magyarország titkos katonai térképeiből jelent meg válogatás Pozsonyban

Az egykori Felső-Magyarország 18. és 19. századbeli titkos katonai térképeiből összeállított válogatást tartalmazó értékes publikációt jelentetett meg a pozsonyi szlovák műemlékvédő hivatal.

MTI | 2011. június 22.

A katonai térképészet Szlovákiában 1769-1883 című, szép kiállítású kötet a napokban került a szlovákiai könyvesboltokba. A történelmi térképeket néhány éve a budapesti Hadtörténeti Múzeum bocsátotta a szlovák műemlékvédelmi hivatal rendelkezésére.

Bronislava Porubská, a gyűjtemény társszerkesztője szerint ezek a régi katonai térképek még a későbbi korban is hosszú ideig titkosnak számítottak, és a közvélemény nem ismerhette meg őket, holott rendkívül sok és érdekes információt tartalmaznak a mai Szlovákia területéről, annak változásairól.

A 18. és a 19. században a korabeli Felső-Magyarország területét három hosszabb időszakban térképezték fel részletesen: az 1763-1787, az 1806-1869, majd az 1869-1887 közötti években. A könyvben szakkommentárokkal bemutatott titkos katonai térképek ezekből az időszakokból valók.

A publikáció hanghordozót (CD) is tartalmaz, amely a térképeken található helységnevek jegyzéke, amely nagyon megkönnyíti az eligazodást és a keresést a térképeken. A térképekhez tartozó leírás eredetileg német nyelvű volt. A jobb tájékozódás érdekében fel vannak tüntetve a mai helységnevek is.

„A kiadvány jelentőségét növeli, hogy Szlovákiában első ízben a térképekhez tartalmazó magyarázó jegyzeteket is nyilvánosságra hozták” – mondta Henrieta Zazová, a munka szaktanácsadója.

A térképek rendkívül részletesek, gyakorlatilag mindenre kiterjednek. Nemcsak a főbb és alacsonyabb rendű utakat, hanem még az erdei ösvényeket, folyami gázlókat, vízforrásokat, tanyákat, patakokat, pallókat is bejegyezték. A települések és környékük minden apróságra figyelő, pontos feltérképezése természetesnek számított.

A három térképészeti időszak összevetéséből nagyon jól láthatóak Felső-Magyarország változásai is. Ezt jól mutatják azok a jelek is, amelyeket a térképeken használtak az alkotók. Míg az első időszakban 72 jelet használtak a térképészek, addig a másodikban már kétszer annyit, míg a harmadik időszakban több mint 180-at. A harmadik időszakban például már a gázlókat is megkülönböztették és körülírták: gyalogosoknak, lovaknak, szekereknek. Míg az első időszakban csak a folyami kikötőket jelezték, a harmadikban már hétféle kikötőt és hajógyárat különböztettek meg, a vasútból is hatféle volt.

Nagyon érdekesek azok a részek is, amelyek az egykori térképészeti munkák leírását tartalmazzák.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. június 23. 17:16
2 bibi

"A katonai térképészet Szlovákiában 1769-1883 című, szép kiállítású kötet a napokban került a szlovákiai könyvesboltokba."

Ja. Olvastam olyat is, hogy Mátyás Clujban (Romania) született.

12 éve 2011. június 22. 09:48
1 Studiolum

Vajon csak a három katonai felmérésnek a Felvidékre eső szelvényei vannak benne (mint a közölt évszámok és a leírások sugallják), vagy annál több is? Aki látta már a könyvet, szóljon!

Valamint ezt a hanghordozó-dolgot sem értem: a CD-n egy hangzó névtár van? Ugyan minek, és hogyan lehet benne keresni?