0:05
Főoldal | Rénhírek
Hogyan védekezzünk?

Amit tudni akarsz a parlagfűről...

A Parlagfű-kisokos megismerteti a 8-10 éves korosztályt a legfőbb allergiás tüneteket okozó gyomnövénnyel.

MTI | 2013. május 25.

Játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene védekezésről a gyerekek a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által készített ingyenes ismeretterjesztő kiadványban. A Parlagfű-kisokos című kiadvány rövid történetben ismerteti meg a 8-10 éves korosztályt a Magyarországon legelterjedtebb és legfőbb allergiás tüneteket okozó gyomnövénnyel. Bemutatja a növény fejlődését, elterjedését, az általa okozott pollenallergiát, valamint felhívja a figyelmet arra is, hogy ki, mit tehet a gyom további szaporodásának és virágzásának megakadályozása érdekében. A foglalkoztató füzetet a tanév végéig valamennyi iskolába eljuttatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A színes kis füzet színezéssel, keresztrejtvénnyel, kakukktojás-keresővel, betűrendezővel, útkeresővel, mozaikképpel, betűvadászattal, szókeresővel és matricaragasztással segíti a gyomokkal, főképpen a parlagfűvel ismerkedést. A vidám kis történet főszereplői gyerekek, akik végigkísérik a harmadik és a negyedik osztályos tanulókat a feladatokon.

A kormányhatározatba foglalt parlagfű elleni, tavaly elfogadott akcióterv az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, a szemléletformálásra, a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt. A terv részeként a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba.

Magyarország Európa egyik leginkább fertőzött országa, a becslések szerint minden ötödik ember parlagfűvel összefüggésbe hozott allergiás, minden nyolcadik asztmás megbetegedésben szenved és számuk évről évre növekszik. A parlagfű által okozott, egészséggel összefüggő kár nagyságát szakértők 7 milliárd forintra becsülik. A parlagfű-allergia néhány évtized alatt Magyarország népbetegségévé vált, az egyre romló helyzet tartós megoldása a gyomnövény drasztikus visszaszorítása és irtása lehet – írták a közleményben.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!