0:05
Főoldal | Rénhírek
Mire jó a kulturális térkép?

Amerika mindent tud rólunk

Nyelv, etnikumok, viszonyok – efféléket tartalmaz a kulturális térkép, amivel Afganisztánban vagy Koszovóban eligazodhat egy amerikai katona.

nyest.hu | 2010. január 22.

Új idők, új háborúk, új módszerek – az Amerikai Egyesült Államok hadseregéről valószínűleg nem az jut az ember eszébe, hogy ódivatú lenne, vagy hogy nem haladna a korral. De hogy a korszerű háborúzásba az úgynevezett kulturális térképek készítése is beletartozik, talán kevesen tudják.

Ki lakik itt? A kulturális térkép információi roppant értékesek.
Ki lakik itt? A kulturális térkép információi roppant értékesek.
(Forrás: sxc.hu/Agata Urbaniak)

Legyen szó az adott térségben élő törzsekről, az ott beszélt összes nyelvről vagy a bennszülöttek vallásáról, semmi nem kerülheti el a hadsereg figyelmét. Ilyen adatok összegyűjtésével és rendszerezésével elérték, hogy az amerikai hadászat kezében vannak a világ jelenleg legrészletesebb helyrajzi térképek – számol be a National Defense Magazine honlapja.

Tulajdonképpen az információ jelentését értékelte újra az USA hadvezetése. Míg a korábbi háborúkban a hagyományos értelemben vett, szatellit segítségével megszerezhető földrajzi információ is elegendő volt, mostanra – amikor nem csatamezőkön dől el egy-egy háború végkimenetele – sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a helyszínhez kapcsolódó kulturális információk.

Azt aligha kell magyarázni, miért hasznos az egy-egy területen beszélt nyelvek ismerete, és micsoda kincs lehet a megoszlásukat ábrázoló térkép. A szakértők azonban továbblépnek ennél: a speciális, több rétegben „megrajzolt” térképekre az is rákerül, hogy például hogyan viszonyulnak egymáshoz a helyi törzsek, népcsoportok, vagy hogy milyen mértékben keverednek egymással. Az adatgyűjtés, illetve az azt követő elemzés, majd a sokatmondó kulturális térképek elkészítése tulajdonképpen szociológiai munka – vagy inkább, mondják a hozzáértők, művészet.

Ahogy Halloran, a hadsereg egyik vezető beosztású tisztje fogalmaz: a kulturális térképek tulajdonképpen egy-egy terület emberföldrajzi információival látják el a katonaságot. Az ilyen információk értéke pedig felbecsülhetetlen.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...