0:05
Főoldal | Rénhírek

„Alkotmányellenes a nyelvvizsga-követelmény”

Ötből egy hallgató azért nem kapja meg a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete tiltakozik.

Edupress | 2010. július 1.

Ötből egy hallgató azért nem kapja meg a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint pedig alkotmányellenes, hogy olyan tudást kérnek a diákoktól, amit az intézmények nem tanítanak – számolt be a Tv2 Tények című műsora. Ezért azt kérik a nemzeti erőforrás minisztertől, hogy küldjék ki a végzettséget igazoló papírt azoknak, akik nyelvvizsga hiánya miatt nem kapnak diplomát. A Műegyetem oktatási igazgatója szerint azonban a fiatalok motivációja az, ami problémás.

Számos diák a nyelvvizsga hiánya miatt nem veheti át diplomáját közvetlenül az államvizsga teljesítését követően. A nyelvi vizsga megszerzéséről szóló követelmény pedig az MSZOE szerint alkotmányellenes, hiszen olyan tudást kérnek számon az egyetemek, főiskolák, melyek elsajátítására az intézményekben nem adnak lehetőséget. Így azt kérik Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, hogy aki nyelvvizsga hiánya miatt nem kap diplomát, küldjék ki a végzettségét igazoló papírt.

A Műegyetem oktatási igazgatója szerint azonban nem az egyetemi nyelvtanítás jelentene megoldást, hanem a diákok motivációján kellene javítani. A fiatalok nem érzik elég korán a dolog súlyát, hiszen egészen az államvizsgáig el lehet jutni a nyelvvizsga nélkül – mondta.
A versenyszférában nem feltétlenül számít, hogy van-e diplomája a jelentkezőnek, a nyelvvizsga helyett ugyanis a nyelvtudás számít – jelentette ki egy állásközvetítéssel is foglalkozó cég képviselője a műsorban.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (54):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. július 1. 16:19
1 seaman

A kedves szülők, azt is követelhetnék, hogy egyetemre se kelljen annak a drága gyereknek járni, mert az fárasztó. Három gyermekünkből, három ment egyetemre nyelvvizsgával. Aki, a mai követelmény rendszer mellett, nem képes érettségiig - min. 12 év alatt - középfokú nyelvvizsgáig eljutni, nem is kéne erőltetni az egyetemet, annyi szép és értékes lehetőség van még.

Inkább vissza kéne hozni a technikumokat, mert a középszin mára üres. Persze 11 tárgyból képesítőzni! Akkor milyen cirkusz lenne?!

13 éve 2010. július 1. 16:38
2 katinéni

Bocsánat én már 15 éve azt mondom, hogy ilyen nyelvtanítás mellett a diákoknak és a szülőknek is rég kellett volna tiltakozni. Nem lehet az, hogy egy nyelvvizsga többet érjen mint a szakma. Melyik országban van olyan, hogy egy jelesen-jól államvizsgázott hallgató azért ne kapjon a saját hazájában diplomát mert nincs nyelvvizsgája. Diákok ezrei vannak parkolópályán. Azon csodálkoztam amikor ez a rendelet megszületett nem tiltakoztak a hallgatók és azóta sincs semmi nem változott. Szerintem a szakma legyen az első, ha szükséges a nyelv majd megtanulják. megcsinálhatják ezt egy másik országban? Ezért veszik a piacon a nyelvvizsgai papírt. Szép az ha nyelvvizsga van, de a magyar munkahelyen a szakma lesz a fontos.

13 éve 2010. július 1. 17:43
3 seaman

katinéni!

Nagyszerű ember lehet valaki idegen nyelv tudása nélkül, de nem diplomás! A világon sehol nem talál diplomás emberek között olyat, aki csak anyanyelvén képes kommunikálni.

Valóban tiltakoztak a németek is, mi az, hogy az ott működő multiknál a nagy értekezletek angol nyelven folynak. Elmondom, itthon is. Nézzen körül, érdeklődjön. Mit gondol, hogy működhet az a magyarországi francia cég, akinek vezérigazgatója maláj, műszaki igazgatója lengyel, gazdasági igazgatója román, a többi vezető magyar?

13 éve 2010. július 1. 17:51
4 seaman

Anders Jensen a Pannon új vezérigazgatója

COMPUTERWORLD

2009. március 9., 10:57

Nyomtatás

A Pannon ma jelentette be, hogy igazgatótanácsa Anders Jensent nevezte ki a cég vezérigazgatójává. A szakember április 1-jén Ove Fredheim helyét veszi át.

Anders Jensen 2007-től a Telenor bangladesi leányvállalata, a Grameenphone vezérigazgatójaként tevékenykedett, mely egyben Banglades legnagyobb mobilszolgáltatója. Ezt megelőzően 2005-től a Telenor Sweden marketing vezérigazgató-helyetteseként és a lakossági piacért felelős vezetőjeként dolgozott. Kilenc év tapasztalattal rendelkezik az internet és a telekommunikáció területén, melyet olyan cégeknél szerzett, mint az Europolitan, a Vodafone és a Telenor. Emellett számos évet töltött FMCG területen is.

13 éve 2010. július 1. 18:10
5 Adalberto

Javaslom, akinek problémát jelent egy idegen nyelv megtanulása válassza az eszperantót. Garantálom ezt a nyelvet gyorsabban és könnyebben meg fogja tanulni. Ezenkívül az eszperantó államilag elismert nyelv, és szinte mindenhol elfogadják.

Jó lenne, ha eszperantó lenne az emberiség másodig anyanyelve. Általa sok nyelvi probléma megoldódna.

Kérem, aki diplomát akar szerezni, de mások is gondolkodjanak el ezen!

13 éve 2010. július 1. 19:47
6 scheva

Valóban szükség van nyelvtudásra.Ezt senki soha nem vitatta.

De azok a politikusok, akik ezt a törvényt megszavazták, diplomákkal a zsebükben tették, és láttuk-hallottuk, milyen csúfosan leszerepeltek néhányan, amikor idegen nyelven kellett volna beszélniük.

Illetve, érdemes megnézni az országgyúlés honlapján, milyen kevés politikusnak van nyelvvizsgája.

Szóval, kell a nyelvvizsga - kivéve a gyevi bírót...

13 éve 2010. július 1. 20:15
7 eszta

seaman !!!

Nem értek egyet Veled, hiszen sok felsőoktatási intézményben elfogadják akár az eszperantót, akár pl. a lovári nyelvet is. Szerinted ezeket a nyelveket hol és mikor fogják hasznosítani ? Ezenkívül, ha valaki kifizeti keservesen a tandíjat, - ami nem kevés - , miért nincs joga a diplomához ?????????

13 éve 2010. július 1. 20:28
8 -eye

seaman!

Felhaborito nyilatkozat egy egyetemi oktatasi igazgatotol!!!

Idezet a cikkbol:

"A Műegyetem oktatási igazgatója szerint azonban nem az egyetemi nyelvtanítás jelentene megoldást, hanem a diákok motivációján kellene javítani."

Elore jelzem, hogy a Budapesti Muszaki Egyetemen vegeztem es megvan a szukseges nyelvvizsgam(Rigo) is, igy a diplomamat is birtoklom. Nagyon buszke vagyok a nagymultu, nemes intezmenyre, nagyon sok ertekes embert adott a vilagnak.

Mindezt nem dicsekveskeppen irtam(elnezest is kerek erte), hanem azert, hogy ertsd, nem a holdrol jottem, valamennyire kepben vagyok a temakorben, es mert kepzettsegem ellenere tartom szegyenletesnak a "Műegyetem oktatási igazgatója"-nak idezett nyilatkozatat a temakorben, melyben cinikusan lerazza a felelosseget magarol es az intezmenyrol.

Sem hirbol, sem tapasztalatbol nem igy ismertem meg a Budapesti Muszaki Egyetemet.

Bennunket mernokoket a szakma mellett tobbek kozott arra is tanitottak a BME-n, hogy felelosseggel tegyuk amit teszunk - o ugy latszik nem igy gondolja a sajat munkajarol(valoszinuleg nem a BME-n vegzett).

Ha igaz lenne amit nyilatkozott, akkor igaz lenne az a tetel is, hogy a diakoknak egyetemre sem kellene jarniuk(semmilyen ismeretet nem ad az egyetem, amit az ember fia egyetem nelkul meg ne szerezhetne - ez ma mar teny).

Ezen a gondolati uton tovabbhaladva nem lenne szukseg a BME-re sem, foleg nem egy ilyen "oktatási igazgató"-ra(elmehetne kapalni - termeszetesen megfelelo motivacioval).

EN NEM IGY GONDOLOM!

Itt, ezen a ponton kerek elnezest a BME valamennyi(korabbi es jelenlegi) oktatojatol tekintet nelkul arra, hogy tanitottak-e engem vagy sem - nem azonositom oket egy ilyen felhaborito kinyilatkozassal, oket magasan kepzett lelkiismeretes, felelossegteljes szakembereknek tartom.

Egy kepzesi rendszereknek(es itt kiemelnem a RENDSZER szo jelentoseget) lenyege, hogy az elvarhato, piackepes ismereteket szervezetten, komplexen(BME eseteben az elvart szintu nyelvi ismeretek megfelelo szintu - BME-hez melto szinvonalon valo - oktatasa is ide tartozik) biztositsa hallgatoi szamara.

Ugyanez az elv vonatkozik termeszetesen a kozep- es alapfoku oktatasi intezmenyekre is.

Ettol lenne RENDSZER az oktatasi rendszer.

Annak az intezmenynek melynek vegeztevel nyelvi kovetelmenyek merulnek fel, vagy felveteli kovetelmenykent kell szerepeltetni a szukseges nyelvismeretet vagy maganak az intezmenynek kell biztositani az elvart szintu nyelvi kepzest.

Addig amig az alap- es kozepfoku(erettsegi) vegzettsegnel nem elvaras az igazolt nyelvismeret, a felsofoku oklevelhez pedig elvaras, addig bizony a felsofoku oktatasi intezmenynek kellene biztositania ezt a fajta kepzet.

Rendszerszintu megkozelitessel ez igy korrekt.

Szomoruan es felhaborodva olvastam az "oktatasi igazgato" kinyilatkozasat.

Ez nyilatkozat sajnos azt is jelenti, hogy amig ilyen ember van ilyen pozicioban, addig nem lehet szamitani erdemi valtozasra, es kepzesi RENDSZERunk nem lesz piackepes sem hazai sem nemzetkozi viszonylatban.

Ennyit az "oktatasi igazgato" felhaborito, minden felelossegerzetet nelkulozo kijelenteserol. Valoszinuleg eppen az a fajta motivacio hianyzik belole a munkajaval kapcsolatban, amit onmaga felro a diaksagnak es csak igy probalja elharitani magarol a felelosseget.

Teged arra kernelek, gondold ujra a dolgot.

A cikk erdemi resze es "katinéni" hozzaszolasa nem arrol szol, hogy a mai piaci kornyeztben ne lenne szukseges a nyelvtudas(szerintem ezt senki sem vitatja).

Sokkal inkabb arrol van szo, hogy az oktatasi rendszerunknek is fel kellene nonie a mai piaci kornyezet elvarasaihoz es ennek megfelelo teljes, komplex kepzest kellene biztositania diakjai szamara.

-eye

(Elnezest kerek a helyesirasi hibakert.)

13 éve 2010. július 1. 20:32
9 tibi

Kedves seaman!

Attól hogy valakinek nincs meg a nyelvvizsgája még beszélhet akár a Világ összes nyelvén.

13 éve 2010. július 1. 20:57
10 Beka11

Hát, akinek a gyereke nem most diplomázott nem is tudja, hogy

mik történnek a felsőoktatásban pl. levelelzőn. A 40 évet betöltött

tanulónak nem kell nyelvvizsga, diszlexiásnak nem kell nyelvvizsga.

Csak azt nem értem, hogyan vizsgázott le? A szülőknek rettenetes

teher magántanárt fogadni. Arról nem is beszélve, hogy a 45 percért

3000.-Ft-ot kérnek de nem adóznak utána. Napi 4-5 diákkal foglalkozik azért ez nem rossz keresetkiegészítés. A szülő meg

havi 80eFt. jár kétmüszakba. Persze tóljunk mindent a szülőre,

kibírja!!!!! A szülők azért támogatják csemetéjüket, hogy könnyebben éljenek mint a szüleik. Nagyon helyes, hogy az

MSZOE kiharcolta a 14 évet betöltöttek szakmatanulását. Felesleges 9-10 osztály, időpocsékolás. Nem kellene lenézni a

szakmunkásokat, mert az egyetemet végzett nem biztos, hogy

megszereli otthon a vizcsapot, parkettázi, fest....stb. Szükség van

a jó szakemberekre,szűrjék meg az egyetemre jelentkezőket

és csak rátermett embereket vegyenek fel. Ma az ország tele van

munkanélküli diplomással, de nem lehet szakembereket találni.

Remélem eltörlik a nyelvvizsgát. A lovárit már nem fogadják el.

Az eszperantót nagyon jó ötletnek tartom.de az álláshirdetések

90 % angolt kér. És akinek német van? Az már ki is esett!!!!!!

13 éve 2010. július 1. 21:17
11 cyn

ritkán olvasom a hozzászólásokat, és még ritkábban reagálok...

de most kicsit felhúztam magam, mert engem is érint.

kedves seaman! szívből örülök, hogy olyan anyagi helyzetben vagytok, hogy 3 gyereked nyelvvizsgát, és diplomát szerzett. az én anyukám örült, hogy a középiskolát tudta finanszírozni nekünk. eszembe sem jutott volna még nyelvtanfolyamra, és nyelvtanárra valót is kisajtolni belőle. pedig, szívesen tanultam volna, és szereztem volna már az érettségi előtt 2-3 nyelvvizsgát is, akár! az általános iskolai, és gimnáziumi nyelvoktatás semmire sem elég, nem hogy nyelvvizsgára. én munka, család... mellett kezdtem, és végeztem el a főiskolát, és két minimálbéres fizetésből pont elég volt a tandíjat fizetnem félévente, plusz az egyéb kiadást. ennek ellenére, még elmentem egy 60órás nyelvtanfolyamra az első nyári szünetben, ami közel 100ezer forint volt, és nem írom, mennyit ért. meg van az oklevelem /az előírt 8félév alatt végeztem tavaly nyáron/, de még mindig nincs diplomám, mert nincs pénzem nyelvtanárra! egyedül pedig hiába tanulok, a követelt szintű nyelvvizsgához nem elég... illetve, nagyon nehéz... /ennek ellenére, az írásbelim nehezen, de végre meg van. most készülök a szóbelire, egyedül!/

most az új rendszerben még emeltek is a nyelvvizsga követelményen, ami szerencsére engem nem érint.

megértem, hogy egyes szakokhoz kell, és kötelező az 1-2 nyelvvizsga, és azt is aláírom, hogy ha már diploma, akkor legyen már valami "követelmény" is. DE akkor az iskola biztosítson megfelelő felkészülési lehetőséget azalatt a pár év alatt! szerintem a tandíjba beleférne...

amúgy meg, most nem keresem elő a cikket, de utána lehet nézni a statisztikának, és felmérésnek, hogy nálunk mennyi "tudás" van a nyelvvizsga papír mögött :P köszönhető a pénznek és a "magolásnak", ami mögött tényleges nyelvtudás nincs. lehetne "diplomanyelvtudásnak" is nevezni. szomorú, de végül is, a legtöbb diplomás nemigen fogja használni az ilyen-olyan nyelvtudását a szakmájában /mint ahogy én sem fogom/.

ja, és még annyi, ha valaki olyan munkakörbe akar dolgozni, hogy pl. tolmács, idegenvezető, vagy multicég..., az úgy is megszerzi a megfelelő nyelvtudást, különben a melót sem kapja meg /max protekcióval, ami megint egy másik téma/.

13 éve 2010. július 1. 21:34
12 mintor

Az a véleményem, hogy ha cukorra van szükségem kapjak cukrot, ha deszkára, akkor kapjak deszkát, ha diplomára, akkor kijárva, amit ki kell, diplomát, ha nyelvvizsgára, akkor nyelvtanfolyam és tudás után nyelvvizsgát. De legyen államilag finanszírozott nyelvtanítás is. Vagy első osztálytól tanítsák és vizsgáztassák, a második nyelvvizsgáért meg keményen csengessen, akinek kell.

Ez a kötelező diploma-nyelvvizsla párosítás hülyeség. Ha nem oktatja az egyetem, nem kérheti számon. Ez bűncselekmény.

És, hogy esélyegyenlőség legyen, akinek egynél több nyelvvizsgája van, azt külön adóval kellene sújtani és évente két adórevíziót. Sokan bérből és fizetésből képtelenek finanszírozni.

Kedves seaman: adózásod rendben van? Nem hiszem.

13 éve 2010. július 1. 21:38
13 cyn

@mintor: :))

13 éve 2010. július 1. 22:01
14 katinéni

@seaman: Bocsánat, én is diplomás vagyok és tudom mit jelent három gyereket tanítani. Majd beledöglöttünk a 90-es évek végén hogy az egyik gyerek külön órája járjon. Sikerült neki tisztességesen végig csinálta, rendben is volt, egyetemet végzett. A másik 8 osztályos gimibe járt és németet és angolt tanult, nyelvvizsgán a repülőgép részeiről kérdezték. Naná hogy megbukott, lány létére nem tudta. A harmadiknak nincs nyelvérzéke és valószínű könnyebb nyelvet kell választani hogy megkapja az egyetemi diplomáját, és nekikezdjen a másik kettő befejezéséhez. ( 8 éves korában már külön órára járt, akkor még nem volt ez a rendelet )

Azt is szeretném kérdezni hogy ezeknél a nagy multi cégeknél mindenkit el tud helyezkedni?

Vagy vannak még Mo-on ezeken kívül és más munkahelyek? Talán a kisvárosok falvak iskoláiban irodáiban gazdaságaiban is angolul beszélnek és értekeznek? Tudom hogy sok országban többnyelvűek a polgárok, de mi itt élünk olyan oktatással amilyen van. De arra gondolok hogy egy némettel, franciával nem tudom még milyen nemzetet soroljak fel ahol az történik hogy a szakmai oktatást és tudást felülírja az idegen nyelv tudása az ott skandalum lenne. Mi meg egy a 60 éves oktatásunkkal addig jutottunk, hogy nem tudunk tanítani egy nyelvet és büntetjük a gyerekeket, ha már olyan családba születtek akik nem tudják kifizetni egy vagy több gyerek után a különtanárt. Abban sem vagyok biztos hogy minden nyelvtanár olyan jól és eredményesen tanít. Tisztelet a kivételeknek és azt is tudom, hogy ők sincsenek kevesen. De csapnivaló volt a nyelvtanítás amikor az enyémek gimibe jártak. Azután ott vannak a műszaki iskolák ahol egy fiatalnak az is elég nehéz, mert egy műszaki vagy bármilyen szakiskola szaktárgyi követelményei sem piskóták.

A technikumok pedig nagyon jó iskolák voltak, technikumból egyetemre főiskolára kerülő gyerekek abból éltek, ha műszakiak voltak matekból kicsit gyengébbek de szaktárgyaknál már félszavakból is értettek.

Nagyon sajnálom és szánom azokat a gyerekeket akiket egy nem kellően átgondolt rendelet ilyen helyzetbe hoz, hogy egy könnyebb nyelvet válasszon és ha mégis meglesz az az oklevél, mégsem ő lesz a maláji kis főnök irathordozója. Üdvözlettel Katinéni

13 éve 2010. július 1. 22:18
15 amerigo

Sajnos itt tartunk, hogy a szülők küzdenek a gyerek diplomájáért. Sajnos ez jellemző a közép és általános iskolákra is. Mindenki hibás, csak az a szorgos tanuló nem.

Hivatkoznak, hogy 10-20-30 évvel ezelőtt nem kellett nyelvvizsga, s milyen kitünő szakemberekké váltak. Akkor még a számítógép ismeretek sem kellettek, ma már tanulni sem lehet nélküle.

Tehát a társadalom fejlődésével a tudásszint minimum is növekszik. Én azon gondolkodnék el, hogy az általános és középiskolákban a sok felesleges tantárgyak helyett nyelvet kellene oktatni. De, kő keményen. S az érettségi alapkövetelménye lenne egy bizonyos szintű nyevvizsga. Így a felsőfokú képzésben olyanok részesülnének, akik rendelkeznek ezzel. Itt , hogy a nyelvet ne feledjék el a diákok, 1-2 tantárgyat idegen nyelven oktatnék, így olyan képességű munkavállalók kerülnének ki, akik bár hol megállják helyüket. Akik ezt nem tudják teljesíteni, ozok valószínüleg nem is odavalók. Inkább kevesebb magasszintű, mint sok gyenge.

Utána meg megint az állam lesz a rossz, hogy miért képeztek olyan sok mindenféle diplomást, ha munkahelyet nem biztosítanak.

Ne a farok csóválja a farkát!

13 éve 2010. július 1. 22:28
16 eszta

@Beka11: de az eszperantóval is már a kezében a diploma !

13 éve 2010. július 1. 22:40
17 -eye

@eszta: Eszperantonak mekkora a piaci erteke(peldaul az angol nyelvvel szemben)?

Hol hasznosithato az eszperanto a gyakorlatban - van erre valami statisztika?

A muszaki, orvosi vagy egyeb tudomany teruleteken mennyi az alkalmazhatosag aranya pl. az angollal szemben(a nyelvi kapcsolatok hany szazalekaban hasznalhato)?

Vagy ilyen megkozelitessel pl. az emlegetett lovari nyelvvel (elfogadjak-e hivatalosan vagy sem) es az eszperantoval is mit tud kezdeni a gyakorlatban egy orvos egy mernok, egy gazdasagi szakember, egy bankar, stb. a mai piaci voszonyok kozott?

Udv,

-eye

13 éve 2010. július 1. 22:51
18 Adalberto

@-eye: Eszperantót igenis nagyon sok helyen hasznosítják.Csak néz utána a neten!

Szerintem hiányosak a tudásod az eszperantóval szemben. Egy orvos, hol tudja hasznosítani az angol tudását, ha a páciens csak franciául tud. Akkor az orvosnak is meg kell tanulnia franciául is.

Ezért lenne szükséges egy könnyen megtanulható nyelv, amit a világon egyetemesen használ mindenki. Ne felejtsd el eszperantó egyik nyel ellen sincs. Ha megtanulod ezt a nyelvet, akkor utána sokkal könnyebben elsajátítasz egy másik nemzeti nyelvet.

Ezen is el kellene gondolkodni.

Csak egyszer kellene elkezdeni az eszperantó bevezetését az élet minden területén, és akkor sok nyelvvel kapcsolatos dolog megoldódna.

Ez kicsit olyan, mintha feltalálnák a rák ellenszerét, de súlyos rákbeteg ember azért nem venné be a gyógyszert, mert ő az első ember, akinek az orvos felírta.

13 éve 2010. július 1. 23:00
19 cyn

most ezen lehetne vitatkozni, hogy egy diplomához mi a fontosabb. pl. egy ált. iskolás tesitanárnak marha fontos az angol, igaz? vannak szakok, amihez kézügyesség, testi adottság, kreativitás, ... kell, és sorolhatnám, hogy mi fontosabb, egy nyelvnél. természetesen, nem mondom, hogy nem kell a diplomához nyelv, mert kell egy szint... viszont, akkor olyan alap oktatást, vagy lehetőséget kellene biztosítani a tanulóknak...

persze, én is hibás vagyok, amiért nincs még nyelvvizsgám. nyaggathattam volna anyukámat gimis koromban, hogy de márpedig nekem kell, és... vagy mehettem volna melózni, vagy most vállalhatnék +munkát, hogy kifizessem a tanfolyamokat, vagy a tanárt...

amúgy, 4-6 évig tanultam iskolában az oroszt-németet. gimiben, 3.ban még az elsős alapoknál jártunk, mert minden évben új tanárt kaptunk, aki szerint semmit nem tudtunk. az orosz tanárunk meg... pff. angolt magamtól tanulgattam. a fősulin beszéltek rá a lovári/eszperantóra. mivel itt lovári tanfolyam indult, arra mentem /na meg gondoltam, ezt talán hasznosíthatom is. persze, ha melóm is lesz ebben a szakmában/. már csak azért kínozom magam vele, mert sajnálom a beleölt pénzt, és energiát. na meg már csak azért is :) /megjegyzem, többen az első vizsga után hagyták a fenébe, azóta már meg van az angol nyelvvizsgájuk.../

és megjegyzem, van nyelvérzékem is, de kellene az a tanár, mert így nagyon nehéz, na meg hogy normális nyelvtudásom legyen, ne csak "diplomához" a papír.

ha végre ezt megszerzem, akkor megyek az angolra, és a 2.diplomáért is megküzdök, csak tudjam összekaparni rá a pénzt.

ha valaki belevág, akkor javaslom, az eszperantóba, ne a lováriba ugorjon bele /hacsak a szak, vagy a melója nem kapcsolódik a lovárihoz/, mert a lovári vetekszik az angollal. és ez nem csak az én véleményem.

-eye: a lovári/cigány/ elfogadott nyelv, és ha figyeled az "eseményeket" a rendőröknek, és különböző szoc területeken már régtől "kötelező", és ki akarják terjeszteni különböző hivatalkora, intézményekre is, hogy legalább egy dolgozónak beszélnie kell a nyelvet, hogy a "kisebbséggel" szót értsen... /persze, ez nem jelenti azt, hogy minden iskola/szak elfogadja/.

ha jól tudom.

13 éve 2010. július 1. 23:20
20 seaman

Nem nevezek meg külön mindenkit, de mindenkinek aki megszólított:

Gyermekeim teljeskörű finanszírozása érettségiig.

Onnantól diákhitel.

16 éves koruktól minden nyáron diák munka, amíg tanultak.

Jómagam ezalatt átlag fél év távollét, fél év itthon, addig nejem három gyermekkel. Persze tudtuk és a gyermekekkel is megértettük mit akarunk, mire van szükségük. Így mind a három nyelvvizsgával nyert felvételt.

Nagyon sok hiba van az oktatás körül, de az nem magyarázat, hogy emiatt egy diplomás magyarnak ne kellene használható idegen nyelvet beszélnie és erről bizonyságot adnia, bizonyítványt szereznie, végre, a globalizált világ részeként létező, nem vasfüggöny mögött élő, Magyarországon.

13 éve 2010. július 1. 23:34
21 seaman

@katinéni:

... szerencsére, az én gyerekeimnek simán ment, de a nővérem lánya, két évet húzott le babysitter-ként Angliában, idegennyelvű titkárnő képző főiskola után. Keresett, tanult, mellesleg két évet élt Londonban, ma abszolute kétnyelvű

13 éve 2010. július 2. 02:35
22 oconnell

Én baromira fel vagyok háborodva mert kötelező a nyelvvizsga a diploma mellé. Feleségem elvégezte a mittudomén milyen államigazgatási szakot Gyöngyösön, mivel száz éve meg egy napja az államnak dolgozik mint köztisztviselő. Nem akar nyelvpótlékot csak azt, hogy lehetősége legyen előrejutni. Nyelvérzéke egyenlő a nullával és még az eszperantót sem képes elsajátítani középfokon holott az államvizsgája kitűnő lett. Soha nem fog idegen nyelven tárgyalni ügyfelekkel hiszen magyar anyanyelvű, magyar állampolgárok ügyes-bajos dolgait intézi és nem jut a diplomájához. Persze az idegenforgalmi és kereskedelmi diplomák mellé manapság létfontosságú idegen nyelvek jó ismerete és nem is vitatom a nyelvvizsga szükségességét. Kérdem én mi ez ha nem diszkrimináció? Miért várjuk el egy - jelen esetben majdnem 40 éves - embertől azt amire nem képes illetve miért kötelezünk olyan diplomásokat középfokú nyelvismeretre akik sohasem fogják azt használni? Ráadásul mindegy milyen nyelvvizsgát viszel be. Mindegy, hogy eszperantó vagy angol. Értelmetlen a dolog. Mellesleg én két idegen nyelven beszélek folyékonyan de soha nem lesz diplomám.

13 éve 2010. július 2. 10:19
25 zizi

Én is érintett vagyok e témában, így határoztam el, h. hozzászólok.

Nem értem miért különnböztetik meg a 40éves hallgatót a 29éves hallgatótól? Tőlem követel az egyetem nyelvizsgát, tőle nem....lehet nekem is ugyanolyan nehéz megtanulni a nyelvet, mint neki, ezt nem kellene a korra fogni! És ő miért élvez kivételt? Hisz neki is ugyanaz a munkaköre, mint nekem csak épp 40éves, vagy neki a kora miatt nem kell majd az ügyfelet útbaigazítanii csak nekem???

Sajnos, most én sem foghatom a kezemben a diplomám, a nyelvvizsga hiánya miatt, mert nem tudtam sem anyagilag, sem pedig időben összeegyeztetni az életemmel a külön nyelvórákat.

A probléma az, h. pl. míg a nappali tagozaton (20-22éves diákok) x óraszámban tanítják ingyen a nyelvet, addig nekem majd munka mellett 29évesen, elég szép pénzért kell külön nyelvtanárhoz járnom, mert mikor én érettségiztem nyelvből, akkor nem volt kötelező a nyelvvizsga. A francba, h. nem most vagyok 18-20éves, én tehetek róla!

13 éve 2010. július 2. 10:24
26 répafej

Kedves mintor!

Akkor az is fizessen külön adót csak a te kedvedért, aki kéttannyelvű gimiben gürizett 5 évet, és mire 19 éves lett, minimum 2 nyelvvizsga a kezében volt?Tényleg? Neked is ott volt a lehetőség, miért nem mentél ilyen gimibe? Ez nem a pénzen múlik ám! Gondolom jó lusta voltál fiatalkorodban, meg csak a buli létezett, na, ebben a gimiben rövidre fogtak volna, és most nem nyavalyognál. Fizess TE különadót azért, mert egy nyelvvizsgád sincs, na ehhez mit szólnál? Aki volt olyan szorgalmas, és a fiatal éveit tanulásra szánta, és nem bulira, akkor azokat most még jól büntessük is meg? Tudod te mit beszélsz ember? Csak mert te lusta voltál és a könnyebb utat választottad, mások, akik szorgalmasabbak voltak nálad, szívjanak? Felháborító amit írsz!!!

13 éve 2010. július 2. 10:57
27 macskalány

Szerintem az értelmiségi léthez az is hozzá tartozik, hogy beszélünk nyelveket! Nem azért, hogy megkapjuk az áhított diplomát, ami a fenti kaszthoz való tartozást demonstrálja sokak szemében, hanem azért, hogy szót értsünk a világgal!!!! Azért hogy tudjunk utazni és jól érezni magunkat külföldön,, hogy tudjunk szakmai anyagokat vagy szépirodalmi műveket eredetiben olvasni, hogy ne kelljen ócska szinkronizálással nézni egy jó filmet.

Régen (= 80-as évek eleje) a középiskolában tanultunk főként nyelvet, sokat és jól. Akkor miért ment? Azért, mert volt MOTIVÁCIÓ. Nem volt fizetős főiskola/egyetem, nem lehetett mindent megvenni. Ma minden a kibúvók kereséséről szól....

13 éve 2010. július 2. 11:07
28 gubaba

Miért kell nyelvet beszélni? Miért kell számítógépet, internetet használni? Miért kell értően olvasni tudni a diplomát szerzőnek? Miért kell egyáltalán valamit tudni azon kívül, hogy hol a kocsma?

13 éve 2010. július 2. 11:08
29 -eye

@Adalberto:

Bocsi, itt valami felreertes van.

Nem kerdojeleztem meg az eszperanto lehetosegeit.

Kerdeseim arra iranyultak, hogy MA, a JELEN hazai es nemzetkozi gazdasagi kornyzetben mennyire hasznosithato az eszperanto.

Az angol nyelvvel valo osszehasonlitas nem relevans, irhattam volna franciat, nemetet, spanyolt, olaszt, bantut is. Csak azert angolt irtam, mert eddigi ingormaciom szerint nemzetkozi kommunikacio viszonylataban ezt hasznaljak(ismerik) a legtobben.

Kerdeseim nem egy jovobeni(10-100 ev), eszperanto vilagmeretu celszeruseget kerdojelez meg, hanem a ma(0-20 ev) jol hasznosithato gyakorlatat forszirozza.

Szemelyes tapasztalatom, hogy bar evtizedek ota hallok az eszperanto celszerusegerol, de meg gyakorlati(nem elmeleti) hasznossagarol eddig nem sok jot hallottam.

Nekem ez ugy tunik mint a kommonizmus/kapitalizmus kerdese.

A kommunista tarsadalmi rendszer tenyleg nagyon jonak tunik, nagyon szimpatikus, de az elmult 100 ev tapasztalatai azt mutatjak, hogy gyakorlatilag eletkeptelen.

Mindezek mellet drukkolok az eszperanto elterjedesenek, mert elmeletileg akar jo is lehetne. Kerdes csak az, hogy a Vilag ezt mikor gondolja majd igy, es mikor tesz valami erdemi lepest is egy ilyen cel erdekeben.

Addig azert maradnek a gyakorlatias megkozelitesnel, hogy gyermekeinknek ne csak papirjuk, hanem tenylegesen hasznosithato ismereteik legyenek, ami mai korulmenyek kozott egyre szuksegesebbek a letfenntartashoz.

-eye

13 éve 2010. július 2. 12:52
30 zoltan

A nyelvizsgát azért találták ki,mert aki kitalálta, az tudott valamilyen nyelvet és megmutatta,hogy neki milyen fontos a munkája.A nyelvizsga nem más mint +.Én anyanyelvi szinten beszélek angolul,mégsincsen nyelvizsgám.Az egyetem elvégzését az én hazámban végzem el,a tanítások is magyarnyelven kell,hogy tőrténjenek.Én azért fizettem a gyerekem tanulásáért,hogy sikeres legyen szakmájában.A vizsgákat sikeresen le is tette,de a nyelvizsga hiányáért az oklevelet nem vehette átt.Ez is szoci-szadesz találmány,hát olyan is.a nyelvizsga hiányát,ha gyermekem érzi,majd elvégzi,ha akarja.A szakmaiság az előrébb való,azt tanítsák meg,hisz vannak olyan gyerekek akik az egyetemről kijőve szakmai rajzot nem tudnak olvasni.Igaz beszélnek,valahogy nyelvet.

13 éve 2010. július 2. 13:33
31 Mo

"A nagyobb probléma a funkcionális analfabétizmus (illiteráció).

Ezek az emberek tudnak írni, olvasni, sőt, mindezt használni is tudják valamire, de amire használják, az egyre kevésbé lesz elegendő, hiszen az élet fejlődik, az igények is nőnek.

Csoma Gyula kitért rá, hogy egyes vélemények szerint a XXI. században funkcionális analfabéta mindenki:

- aki nem tud gépkocsit vezetni,

- internetezni

- vagy nem beszél három világnyelven.

Bár ezek túlzások, azért igazság is van benne..."

Én mindenképp ezen utolsó mondattal IS egyetértek,de nem tudom figyelmen kívül hagyni a 40 éves korhatárt emlegetőket sem.Mármint közülük azokat,akik nem értik,mért a könnyítés nekik...Persze hogy nem értik,mert ők nem nagyon emlékezhetnek arra,mikor KIZÁRÓLAG oroszt tanítottak Mo-on (muszáj volt tanítani és tanulni),s ők azok (+ - ) pár év,akik kiestek abból,amikor már lehetett "használható" világnyelvet választani középiskolákban tanulás céljából.Ráadásul sejtésem szerint ők azok,akik ma már PÉNZÉRT szerzik meg akár az első diplomájukat is,mert gyere,stb mellett máshogy nem megy...

Emellett valóban siralmasnak tartom én is,hogy nyekkenni nem tud a magyar nép szinte semmilyen nyelven a XXI.században,a technikai vívmányok,lehetőségek világában...Csakhogy sajna ez nem a 40 évesekre jellemző leginkább,hanem bizony anyuci,apuci éppen középiskolás,agyondédelgetett kölkére (TISZTELET A NAGYON SOK KIVÉTELNEK)!!!

S még valami:

* bizonyítvány NEM egyenlő nyelvtudással

* halhattuk nem egyszer drága országunk vezetőiről hányszor és hányszor derült ki a MEGVÁSÁROLT nyelvvizsgabiz.

* szaktudás NEM egyenlő semmilyen szakmában (kivétel az,amelyiknek alapfeltétele nyilván) azzal,hogy a magánéletben beszél e a jóember akármilyen más nyelven is...

Szóval van mellette és ellene felhozható érvem ezer...

DE:

Kifizeti az ember a tandíjat,és NEM kapja meg azt,amiért fizetett (és bizony nem csak a diplomát nem kapja meg az egyetemen pl az alany,de nevetséges az "oktatás" színvonala/meg NEM léte is/érdemjegy megszerzésének módja is nagyon sok helyen)!

13 éve 2010. július 2. 14:24
32 -eye

@Mo:

"- vagy nem beszél három világnyelven."

????

Vicc(tartalmi kivonat):

Posztolo rendort kerdezi nemetul a turista, hogy merre van ez meg az.

A rendor(nemet nyelvtudas hijjan) csak vonogatja a vallat.

A turista ujra kerdez, most franciaul - a rendor csak vonogatja a vallat.

A turista ujra kerdez, most angolul - a rendor csak vonogatja a vallat es vakargatja a fejet, mikozben a tarsara vigyorog.

Turista megunja, elkoszon toluk.

Rendor mondja a tarsanak - Latod, harom idegen nyelven is tud, megsem ert vele semmit. :)

-------------------

Lehet tudni keszseg szinten harom(ot-tizenot) nyelvet is, ha a masik oldal azt nem erti(nem azt erti).

Az elottem hozzaszolok altal emlitett nyegvtanulasi/kepzesi/anyagi problemakat is figyelembe veve, egy nyelv(ami valoban vilagnyelv az adott szakteruleten) kotelezo oktatasat es szamonkereset latnam celszerunek a standard oktatasi rendszer keretein belul.

-------------------

Van meg mit fejlodnunk.

Elsosorban az oktatasi RENDSZERnek, ami meghatarozza/behatarolja fiataljaink fejlodeset, mivel az egyen alapvetoen nem tudja, hogy mit nem tud, amig egy irastudo(iskola/tanar) fel nem hivja ra a figyelmet. Vegulis ezert van kitalalva az oktatasi rendszer.

-eye

13 éve 2010. július 4. 10:57
33 Márti

Hasonló problémával küzdök:elvégeztem 1991-ben a középfokú óvónői szakközepet, majd idén júniusban végeztem a felsőfokú óvodapedagógus képzésen, persze nincs középfokú nyelvvizsgám, így a diplomára se vagyok jogosult..Az én korosztályom csak orosz órákra járt be, az elmúlt években pedig dolgoztam nem kell az idegen nyelv, magyarul kell megtanítanom a kicsiket. A felsőfokú elvégzésére a munkáltató kötelezetett, de ha 4 hónapon belül nem lesz meg egy B2-es nyelvvizsga elbocsátanak..a diploma helyett egy igazolást adtak, amelynek utolsó mondata a legszebb: az igazolás nem helyetteseíti a diplomát, a szakképzettséget nem igazolja! na köszönöm szépen, attól leszek szakképzett óvónő, ha lesz nyelvvizsgám? két iskola elvégzése és 20 év munka után ezt írják a papíromra!Kérem a nyelvvizsga eltörléést, vagy ésszerű átgondolását, kinek kell, milyen szakmához, és kinek nem, vagy döntehessen a munkáltató, hogy kell e a dolgozójának!!

13 éve 2010. július 4. 20:43
34 Beka11

@Mo:

A lányom éveken keresztül úgy tanult németet, hogy a tanár

(korábban orosz tanár) ÁTKÁPZÉS útján lett német tanárrá!!!!!!!

Na el lehet képzelni milyen volt a nyelvtanítás akkor amikor a

tanár 1 leckével járt csak előrébb a tanulóknál. Neki is minden

órára tanulni kellet. A minőség egyenlő volt a nullával.

Megint csak oda lyukadtunk ki, hogy rendet kell teremteni az

oktatás területén. Akinek elengedhetetlen a munkájához az

tegyen nyelvvzsgát, akinek nem kell az döntse el maga akar-e

vizsgázni. A nyelvvizsgáért magasabb fizetést lehet kapni, de

ki nézi van-e a vizsga mögött igazi tudás? A lányom külföldön

eddig még mindég megértette magát, de sajnos még nincs

nyelvvizsgája addig a diplomáját sem kapja meg. Pedig az

ő munkájához nem kell nyelv, magyar ügyfelekkel kell dolgoznia

és a magyar nyelvet igen szépen beszéli. Igen is ha követelik a

nyelvvizsgát akkor senki ne legyen kivétel még a 40 éves sem.

Ha oroszból átképzéssel némettanár lehet valaki akkor az orosztanulás után is meg lehet egy nyelvet tanulni. A nyelvtanulás

nem korfüggő csak nyelvérzék és szorgalom-, na meg pénz

kérdése.Ha az iskola nem készíti fel a diákot akkor ne is követeljen.

13 éve 2010. július 5. 07:17
35 Máthé Elek

Csak úgy kérdem, elolvasta valaki az MSZOE teljes közleményét?

www.mszoe.hu/index.php?oldal=kezdolap.php#hir74

Egy éve jelentették meg először, azóta több durva hibát is javítottak benne, de még mindig maradt egy rakással.

Keszei úrról (MSZOE nevében mindig ő nyilatkozik): webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video&video_id=389502 (2:00-tól érdemes nézni)

13 éve 2010. július 5. 17:37
36 Beka11

@Máthé Elek:

Igen szoktam olvasgatni és nagyon sok hasznos dolgot találtam

az oldalon. Keszei Sándor a Magyarországi Szülők Orsz. Egy.

elnöke kb. 20 éve dolgozik a gyerekek jogainak védelmében.

Elérte végre, hogy az a gyerek aki szakmát akar tanulni az az állt.

isk. elvégzését követően ezt megtegye és ne kelljen 9-10. évre

"feleslegesen" időt pazarolni. A szakma megszerzése után még

mindég van lehetőség érettségizni. Ekkor már a fejük lágy is benő,

aki meg akar az mehet pénzt keresni. De van döntési lehetősége!

Nincs mindenkinek pénze, hogy a diploma megszerzéséig tartsa el a csemetéjét. Van ahol nagyon jól jön az a pénz amivel a fiatal

hozzájárul a családi kasszához. Mindenkinek ajánlom böngéssze

az MSZOE-t. nagyon hasznos dolgokat lehet olvasni

13 éve 2010. július 5. 19:06
37 tibi

Írták itt, hogy akinek kell nyelvvizsga az eszperantóból tegye le például. De kérdem én ha valakinek nem fogadja el az Egyetem??? Akkor most az eszperantó az nem is egy nyelv??? Szóval valami szabályozásra tényleg nagy szükség van ez ügyben, mert ez így nem járja, hogy van ahol elfogadják az eszperantót van ahol meg nem...kérdem én mi alapján?

13 éve 2010. július 6. 13:16
38 Adalberto

@tibi: Idemásoltam néhány fontos dolgot. Talán ezek választ adnak a kérdésedre.

Állami nyelvvizsga

Eszperantóból ugyanúgy lehet állami nyelvvizsgát tenni, mint bármelyik másik nagy nyelvből, diplomához elfogadják és a munkahelyeken nyelvpótlék is ugyanúgy igényelhető/fizethető! Az eszperantót a "Rigó utca" akkreditáltatta alap- közép és felsőfokú vizsgákra.

Az eszperantó nem mesterséges - hanem élő nyelv!

A közhiedelemmel ellentétben az eszperantó nem mesterséges, hanem élő nyelv. A nyelv alapjait (16 nyelvtani alapszabály és kb. 900 szó) dr. Lazar Markovics Zamenhof rakta le 1887-ben, de 1905-ben minden szerzői jogról lemondott. Azóta - az Eszperantó Akadémia felügyelete mellett - az eszperantó ugyanúgy fejlődik mint a nemzeti nyelvek, és már régóta a tömegek által beszélt élő nyelvvé vált. (→ további információk)

Javaslom látogassál el erre az oldalra, és itt mindent megtudhatsz az eszperantóról

www.eszperanto.hu/magyar2.htm

13 éve 2010. július 6. 15:56
39 tibi

@Adalberto: Én értem, meg tudom azt is, hogy élőnyelv meg minden de én felhívtam az Egyetemet és azt mondták 2003 óta nem fogadják el...szóval nem tudok vele mit csinálni mert nem mehetek be, hogy márpedig ezt most elfogadjátok mert én úgy döntöttem. Szóval ezzel kellene valamit csinálnia az szaktárcának mert ez így ebben a formában nem igazságos. Mert én is azért nem kapok melót már régen mert munkaügyibe érettségivel vagyok regisztrálva így és a cégeknél pedig mind azt mondják, hogy így nem vesznek fel diplomásként csak érettségivel minimálbérért.

13 éve 2010. július 6. 17:22
40 emperemazegy

Lomb Kató azt mondta (16 nyelvet beszél), hogy ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy.

Az én szüleim nem tudták finanszírozni az oktatásom, nekem kellett megoldani. A nyelvtanulásomat is én finanszíroztam, nem kevés pénzembe került, de megérte, mert minőségi munkát csak nyelvtudással lehet végezni, persze azt jobban meg is fizetik.

Egyébként már a felvételi tájékoztató tartalmazza a diploma kiadás feltételeit. Ebben szerepel többek között a nyelvvizsga is. Persze könnyebb a másik végét megfogni, panaszkodni...

Mellesleg, az EU-ban a végén kullgunk a nyelvtudás szintjét illetően.

Ja, és az orosz sem kifogás, 8 évig tanultam oroszt én is annak idején, érettségi után 8 évvel kezdtem a felsőfokú intézményt. Angol közép általános "C"+ üzleti angol közép "C" nyelvizsgával rendelkezem.

Arccal a könyv felé, és, hogy Lenint idézzem: "Tanulni, tanulni, tanulni" kell.

A nyelvtudáshoz nem érzék, hanem s*gg kell.

13 éve 2010. július 6. 17:24
41 emperemazegy
13 éve 2010. július 6. 17:27
42 emperemazegy
13 éve 2010. július 6. 17:36
43 tibi

Nem a panaszkodáson van a lényeg hanem azon, hogy valaki kaphat pl.: gépészmérnöki diplomát eszperantóval és van aki nem...és nem egy papír fogja eldönteni, hogy tudsz e egy nyelvet...de mind1 úgyis meg kell csinálni, mert szerintem hamarabb veszik el az 5 évet és az államvizsgát minthogy odaadják a diplomát nyelvvizsga nélkül...és a minőségi munkavégzéshez meg pont nem nyelvtudás kell hanem szakmai, de okoskodni lehet és mindig is vannak akik szeretnek. ;)

13 éve 2010. július 6. 18:16
44 emperemazegy

Akkor másképp fogalmazok. A multiknál feltétel az angol nyelvtudás. Alap probléma a mérnökképzéssel, hogy a mérnökök angol nyelvtudása - tisztelet a kivételnek - csapnivaló. És érdekes, szakmailag nívós munkát kell végezni, amihez kell a magasszintű szaktudás, DE a színvonals nyelvtudás IS. Írásban is és szóban is.

Tapasztalatból beszélek.

13 éve 2010. július 6. 18:31
45 tibi

@emperemazegy: Ez így már igazabb. Viszont az még mindig fent áll, hogy nem a nyelvvizsga miatt tud az ember idegennyelven beszélni és nem a nyelvvizsga miatt tud valaki szakmát szóval ez így ebben a formában, hogy a nyelvvizsga meglétéhez kötik a diploma kiadását nem igazságos főleg úgy, hogy pl.: van ahol elfogadják az eszperantót és van ahol nem ugyan ahhoz a szakmához (végzettséghez). Szóval ezt szabályozni kellene.

13 éve 2010. július 6. 19:22
46 emperemazegy

Nos, az is igaz, hogy a multikat nem érdekli a nyelvvizsga, csak a tárgyalóképes nyelvtudás. És a diploma sem... mármint, hogy hányas. Nincs jelentősége, csak a szakmai tudás színvonala érdekes.

Mellesleg, aki igényes a szakmájára, szakcikket új ismeretekkel... általában angolul talál.

És... akinek tárgyalóképes nyelvtudása van... simán leteszi a nyelvvizsgát.

13 éve 2010. július 6. 20:02
47 tibi

Hát ezzel nem értek egyet mivel a nyelvvizsgán sem arra mennek, hogy letedd hanem arra, hogy megbukj és perkálj...mivel a szövegek amiket adnak tele vannak rokonértelmű szavakkal pl.: car helyett vehicle ami járműt jelent de autónak kell érteni abban a szövegkörnyezetben, valamint amikor szóbelin a sminkelési szokásokról kell beszélni (vagyis elvont témákról) és mikor mondja az ember, hogy ez egy jó kis téma mert fogalma sincs mert nem szokta magát férfi létére sminkelni vágják a pofákat a vizsgáztató tanárok (természetesen angolul mondtam)...szal lehúzhatod a tárgyalóképes nyelvtudásod a budin...valamint a multikat igenis érdekli hogy diplomád van e vagy nincs mivel ha nincs nem olyan fizuval kezdesz mint ha lenne vagy fel se vesznek és nehogy már egy nyelvvizsga döntse el, hogy megvan e a szakmám vagy nincs...Mielőtt meg azt mondod hogy nem diplomáról volt szó a multiknál, hanem nyelvvizsgáról megjegyezném, hogy anélkül nincs diploma szóval ez itt a lényeg. Ráadásul a nyelvet úgy lehet a legjobban tanulni ha gyakorlod feltéve ha van kivel, de én nem nagyon szoktam itt Magyarországon angolul társalogni az utcán sőt sehol sem :D. Meg mi van ha én nem külföldi multinál akarok dolgozni hanem egy magyar cégnél, de ott azt mondják, hogy diploma nélkül nem köszönik. Hú hosszú lett na de mind1 végül is igazad van abban, hogy "megszoksz vagy megszöksz" nincs mit tenni úgy is le kell tenni azt a nyelvvizsgát. :)

13 éve 2010. július 6. 21:02
48 emperemazegy

:D Na ugye...

amúgy meg valahogy szelektálni kell a népet, mert mindenhol túlképzés van, hígulnak a szakmák.... nálunk úgy mondták annak idején, hogy "hulljon a férgese"...

13 éve 2010. július 8. 00:25
49 oconnell

Na és akkor most a nyelvvizsga a fontos? vimeo.com/11931684

13 éve 2010. július 8. 11:49
50 HETTY

KEDVES HOZZÁSZÓLOK!

43 ÉVESEN ÉRETTSÉGIZTEM JÚNIUS ELEJÉN IDÉN!

MEG KELL, HOGY MONDJAM KIVÁLÓ TANÁRAINK VOLTAK MIND A NÉGY ÉVBEN,KIVÉVE AZ ANGOL TANÁRNŐT!

SAJNOS AMIT Ő TANÍTOTT NEKÜNK AZ NEM VOLT A LEGMEGFELELŐBB ÉS AHOGY HOZZÁ ÁLLT AZ KRITIKÁN ALULI VOLT. BIZONY SOKSZOR VOLTUNK A SZEMÉBEN HÜLYÉK ,PEDIG BIZONY A SZÜLEI LEHETTÜNK VOLNA SOKAN AZ OSZTÁLYBÓL.

MUNKA ÉS CSALÁD MELLETT CSINÁLTUK AZ ISKOLÁT ,ÉS NAGYON NEHÉZ VOLT ,SZERETTÜK VOLNA MEGTANULNI A NYELVET DE EZ A TANÁRNŐ NEM PRÓBÁLTA MEGSZERETTETNI SEM .MEGÍRATOTT EGY OLYAN DOLGOZATOT AMIT MÉG CSAK FÉLIG ADOTT LE .AZ ÉVZÁRÓ DOLGOZATOT IDEGEN TANÁRRAL KELLETT MEG ÍRNUNK ,MERT ELFELEJTETT BEJÖNNI.

MINDEGY,HOGY AKAR AZ ÁLLAM NYELVVIZSGÁT HA NEM BIZTOSÍTJA A FELTÉTELEKET .AMÍG ILYEN SILÁNY A NYELVTANÍTÁS MINŐSÉGE (ÉS KEVÉS ÓRASZÁMBAN TANULJÁK A NYELVET)ENNYIRE LETERHELTEK A GYEREKEK A KÖZÉPISKOLÁBAN ADDIG NE VÁRJANAK NYELVVIZSGÁT ! AZ UNOKAÖCSÉM HETEDIKES LESZ SZINTE KITŰNŐ TANULÓ ,NÉMETET TANUL DE EGY TISZTESSÉGES MONDATOT NEM TUD MONDANI PEDIG MINDEN SZÓT TUD AMIT TANULTAK,KÜLÖN TANÁRT KELL FOGADNI! MEGMONDTA A VOLT FIZIKA TANÁRUNK SAJNOS A MAGYAR OKTATÁS RÉGEN VILÁGHÍRŰ VOLT ,MOST SZÍNVONAL ALATTI.

13 éve 2010. július 8. 17:44
51 gigi

A szülőkkel is egyetértek abban, hogy ha nem tanítják hivatalosan a nyelvet a felsőfokú okt. intézményben, akkor vizsgára sem kötelezhetik a diploma megszerzésére vállalkozót.

Viszont ahány idegen nyelven meg tudunk szólalni, annyival jobban boldogulhatunk az életben. Bár vannak "maguknakvaló" népek (franciáknál tapasztaltam huszonévvel ezelőtt), akik saját nyelvükre "kényszerítették" a turistákat.

Viccesen:

Két rendőr sétál az utcán. Odalép hozzájuk egy külföldi turista.

Először angolul, majd franciául, németül, olaszul, spanyolul próbál informálódni. Sikertelenül. Máshoz fordul segítségért.

Az egyik rendőr odaszól a másiknak:

- Tanulnunk kéne valamilyen idegen nyelvet!

Mire a másik:

- Minek, ez is tudott vagy ötfélét, mégse ment vele semmire.

13 éve 2010. július 9. 04:51
52 Timi

Üdvözletem mindenkinek!Elfelejtik az alapvető problémát:még magyarul se tudunk mi magyarok kellőképpen.Az már csak hab a tortán hogy a főiskolai,egyetemi oktatás színvonala is olyan amilyen.Engem még az ált.iskolában tisztességesen megtanítootak,minden tantárgyból,persze ez még a 90-es évek elején volt.Most szét lehet nézni akár a tanárok között is.Már 2 gyerekem van és azon drukkolok,hogy minél idősebb tanárokat kapjanak,akinek tudásuk is van.Nyelvvizsga?Minek?Én a nélkül is használható nyelvtudással birok és jól tudjuk az a papír nem azt jelenti hogy tud is az ember valamit.Egyébként a legtöbb bizonyítványról ezt gondolom.Tehetség,rátermettség az kell.Nem is értem mi a fenének 1 átlagembernek nyelvvizsga?!Vagyis sajnos tudom!Nem a tudás érdekli,hanem a magasabb fizetés.A pénz körül forog minden.Pedig emberek nem a pénz csinál minket,hanem mi csináljuk a pénzt.Ezt nem szabad elfelejteni.És ezt nem diplomával osztják.Ne azért tanulja valaki mert kötelező,hanem tudásszomjból.Ez biztosabb recept mint a kötelezővé válása a nyelvvizsgának.Aztán majd most meg lehet mutatni lesz-e elég ember aki a sok bajba jutott/árvízkárosult/ embernek a házát feltudja építeni,rendbe rakni.Mert hát a szakik kihalófélben vannak.Vagy majd állnak melletük 1-2-3 diplomával és osztják az elméleti tudásukat a falazás helyett.Minden tiszteletem azoké akik meggyőződésből csinálják amit csinálnak és a legjobb tudásuk szerint.Legyen ez szaki,vagy diplomás akár.

13 éve 2010. július 9. 15:05
53 fera

Szerintem egy ekkora ország diplomásainak szüksége van arra, hogy legalább egy nyelven

beszéljenek. Sajnos fogy a gyerekek száma, a felsőoktatási intézmények száma meg

nem hogy fogyna, hanem nő, megindult a harc a gyerekért. Ennek logikus következménye,

hogy olyanok is bekerülnek egyetemekre, főiskolákra, akiknek semmi keresnivalójuk nincs

ott. Persze nem lesz meg a nyelvvizsga. Saját ismerősi körből tudom, hogy szakközépiskolába

felvettek olyan tanulót, aki 8. félévkor 3!!! tantárgyból bukott!!!! Nyelvvizsga??? Bele kellene

nyugodni, hogy nem kell ennyi diplomás(régen sem volt ennyi), akinek nincs, az még lehet

sikeres, boldog ember. A nyelvvizsgát szerintem a gimis években kell megszerezni, ha jó képességű a gyereked, írasd olyan suliba, ahol jól tanítják a nyelvet. Én ezt tettem, a lányom 10. évfolyamban 98%-os középfokú

nyelvvizsgát tett elsőre, 11-ben megy felsőfokúzni és a második nyelvből középfokúzni. (SOHA

nem járt különórára, az iskolában szerezte meg a tudást). A mi nevelési elvünk az, hogy

mindent kifizetünk 1-szer, ha nem sikerül, akkor neki kell megkeresnie az árát! Ez működik!!!

11 éve 2013. február 27. 00:11
54 BRAIN STORMING

Valaki tudja, hogy külföldön hogy megy ez? Melyik országban van hasonló rendszer, mint itt a felsőoktatásban, mármint a nyelvvizsga megszerzése a diploma átvételéhez?